Великом брату отказано гостопримство?

21-01-2014 04:54:04 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На политичком дневном реду дискусије око проблема заштите личних података у ЕУ постале су већ хроничне болести.То се у првом реду тиче пројекта директива Еврокомисије, која је позвана да промени одредбе директиве која је усвојена још пре 20 година, а сматра се застарелом. У октобру прошле године Комитет за право и унутрашња дела Европског парламента дао је „зелено светло“ обновљеном пројекту закона. И ево сада, постало је извесно, са његовом негативном оценом иступио је генерални тужилац Суда европских друштава у Луксембургу Педро Круиз Вијалон.

У свом експертском мишљењу о делу Педро Круз Вијалон заправо је стао на на страну тужилаца. Захтев да се прате информације о позивима и преписке, као и дугорочно складиштење телекомуникационих података, према стручној процени тужилаца, супротно је Европској повељи о људским правима и сматра се мешањем у приватност Европљана. Сада, стручњаци верују, Европски суд правде може чак да одбије предложени нацрт директиве од стране Комисије . Изјава тужиоца била је јабука раздора у новоформираној „великој коалицији“ у Немачкој. Нови министар правде Хеико Маас је одбио коначну судску пресуду да се да одобрење за укључивање одредби директиве ЕУ у национално законодавство .

Перспективе су за сада нејасне, сматра експерт Центра ситуационе анализе Руске академије наука Сергеј Уткин:

- Предсказати тачно рокове у оквиру којих би се решила оваква питања је немогуће. Јер, ради се о информационим системима а овде има много нијанси које могу у пуној мери оценити само уски специјалисти. У складу са тим, може се јавити потреба да се установи дијалог међу политичким и техничким нивоом.

Руководилац немачког Центра за заштиту личних података државе Шлезвих- Холштајн- Тило Вајхерт сматра да сада лобисти из САД мање могу спреачавати усвајање новог закона:

- Скандал са Агенцијом за националну безбедност, јесте смањио притисак, рекао је Вајхерт у разговору са „Гласом Русије“- али не би се смело рећи у потпуности. А аргументи лобиста сада су пропали. Аргументима истим као раније, нико више не верује.

Вивијане Рединг, потпредседница Европске комисије и комесарка за питања права је позвала посланике Европског парламента да до мајских избора усвоје закон о заштити података. Да ли ће њен позив помоћи? У сваком случају, медији је називају једном од најутицајнијих жена Европе.

Олег Севергин,