Путин: Желео бих да би Олимпијада у Сочију покаже људима нову Русију

20-01-2014 08:13:15 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Припрема за Олимпијаду-2014 у Сочију омогућила је Русији да споји неколико задатака. О томе је у свом интервјуу страним и домаћим новинарима изјавио председник Владимир Путин. Уочи зимских Игара 2014. године шеф државе је дао интервју новинарима ТВ канала BBC, ABC News, CCTV, Россия-1, Првог канала и информативне агенције Around the Rings . Разговор се одржао на биатлонском стадиону у Сочију, на 1300 метара надморске висине.

Сочински олимпијски пројекат је био током последњих неколико година највеће градилиште у свету. За припрему Игара је било утрошено 214 милијарди рубаља, 100 милијарди је државни новац, остало су средства приватних компанија. Услед тога су на Црномормкој обали Русије настали јединствени спортски објекти, савремена инфраструктура, побољшана екологија.

Ми смо уствари спојили неколико задатака, - истакао је Владимир Путин.

- Први је, и то главни, развој југа земље, развој инфраструктуре, пре свега. Мислим да смо успели, јер је створена апсолутно нова транспортна инфраструктура, енергетска и еколошка. Када се сагледају емисије штетних састојака у атмосферу 2007. године и данас, после заршетка пројекта, оне су смањене двоструко. За летовалиште је то веома важна ствар.

Други задатак је обнављање база за припрему руских спортиста високе класе, - наставио је Председник.

- После распада Совјетског Савеза у Русији практично није остало база за припрему у средњим планинама. Оне су све у иностранству: у Грузији, у Јерменији, делимично у Казахстану, где је клизалиште Медео. Потпуно смо изгубили све, повезано са скакаоницама, с тим спортом. Данас смо саградили неколико центара, и то, не само у Сочију, мада су ове две скакаонице апсолутно јединствене са техничког гледишта, међутим, ми смо и у другим регионима припреме за Олимпијаду саградили најсавременије скакаонице на свету.

Владимир Путин сматра да је успела реализација и трећег задатка.

- Хтели смо да створимо сасвим нови планински кластер. Туристички, да би овај регион РФ постао одмаралиште и преко лета, и зими. Мислим да смо успели. Када мислимо искључиво на припрему за Олимпијаду, то је 214 милијарди, од њих 15 спортских објеката, све остало је инфраструктура. Ако погледамо неке ствари, повезане с развојем инфраструктуре, можда има и више, али то нема везе са Олимпијским играма.

Свакако, такви размери изградње не могу, а да избегну грешке. Међутим, неке крупне корупционе појаве у оквиру реализације сочинског пројектав не видимо, - истакао је Владимир Путин.

- Ако неко има конкретне податке о корупционим испољавањима у вези са реализацијом сочинског олимпијског пројекта, молимо да нам пружи објективне податке. Бићемо захвални, искористићемо те информације да би успоставили ред у тој сфери.

Што се тиче осиуграња безбедности, председник је изјавио да ће у Сочију бити искоришћено читаво светско искуство. У време Игара ће радити око 40 хиљада припадника правних органа и специјалних ресора. При томе рад полицијских и специјљалних служби неће бити видљив. За спортисте, госте и новинаре, за туристе ће бити створени најповољнији услови да би осетили да су дошли на спортски празник, главни међународни зимски празник, - уверио је Владимир Путин.

Колико кошта Олимпијада и да ли је тога вредна?

- Укупан износ припреме за Олимпијаду је познат, то је 214 милијарди рубаља. Уколико поделимо, према данашњем курсу, на 33, добићемо износ у доларској противредности. Од 214 милијарди, око 100 милијарди – државне су паре, све остало – паре приватних компанија. Пре свега, то су улагања, наравно, у хотелску инфраструктуру.

Сада Британци размишљају, да ли ће на скијање у Француску или Швајцарску, а Ви желите да их убедите да крену у Русију на скијање. Да ли можете у једностраном поступку да обезбедите олакшице са визама?

- Гости Олимпијаде, туристи који путују на Олимпијаду, могу да дођу у Сочи без виза, а само на основу акредитације. И да би добили ову акредитацију, имамо специјално отворене шалтере у свим нашим дипломатским представништвима.

Општи режим је следећи: сва питања режима виза или без виза остварују се на основу узајамности у целом свету. И ми би веома желели, да се са нашим колегама из Европске уније, најзад договоримо о овом режиму без виза.

Током Олимпијских игара у Лондону, на крововима стамбених зграда налазили су се системи " Patriot ". Да ли ћемо нешто слично видети у Сочију?

- Ми ћемо се потрудити да урадимо све на тај начин, да остваривање мера безбедности не буде исувишним, отворено уочљивим, не врши притисак на учеснике такмичења и госте Олимпијаде, на новинаре. Али у исто време урадићемо све што од нас зависи, да ове мере буду ефикасне. За остваривање безбедности биће ангажовано око 40 хиљада радника органа реда и служби безбедности. То значи да ћемо штитити и ваздушни простор, и акваторију мора, и планински кластер.

Многи политичари Британије и познати људи, међу којима и Елтон Џон, изражавају забринутост у вези људи хомосексуалне оријентације у Русији?

- У Русији нема кривичне одговорности за нетрадиционалну оријентацију, за разлику више од једне трећине земаља света. У 70 земаља света предвиђена је кривична одговорност за хомосексуализам, у седам земаља света од ових 70, предвиђена је смртна казна за хомосексуализам. Да ли то значи, да ми уопште треба да откажемо сва велика међународна спортска такмичења у овим земљама?

Код нас је само донет закон, који забрањује пропаганду и то не само хомосексуализма, него и сексуалне злоупотребе према деци. Ту нема ничег заједничког са прогоном људи за њихову сексуалну оријентацију. Тако да никакве опасности за људе нетрадиционалне оријентације, који намеравају да дођу као гости или учесници Олимпијаде, не постоји.

Да ли Олимпијада у Сочију има везе са Вашим жељама о јакој руској држави?

- Наравно да има. Јер је могућност постизања успеха у спорту у значајној мери степен испољавања резултата економске и социјалне политике. Ми и спорт развијамо пре свега, да би створили добре услове за решење демографских проблема и побољшање здравља нације. Ја сматрам, да је то изузетно важно, и то нису моје личне амбиције, то је директан, концентрисани интерес државе и нашег народа.

Да ли имате могућност да поново идете на изборе, и да ли о томе размишљате?

- О томе је преурањено говорити. Сада је 2014. година, избори су 2018. Треба радити, а тада ће се видети, видећемо. Најгоре и најопасније што може бити за човека који се бави политиком, то је да се закачи за своју фотељу и о томе само и размишља. У таквом случају неуспех је неизбежан, јер ћеш се стално плашити да учиниш неки погрешан корак. Не треба о томе размишљати, треба мислити о резултатима свог рада.

На који начин Ви одређујете успех у Сочију? Да ли је то питање части за Вас?

- Ја желим, да то буде успех земље. Први задатак за нас на државном нивоу је да се обезбеде повољни услови за спортисте, за госте и новинаре, за туристе. Да људи дођу на празник, на спортски међународни празник и да се осећају у расположењу овог празника.

Друго, да то има утицаја на развој масовног спорта у земљи. Наравно, да очекујемо резултате од наших спортиста. Делимично је то такође и мој успех, успех Владе Руске Федерације, успех регионалних власти, успех свих, ко се спремао и водио овај рад. То неће бити лично мој успех, то ће бити успех земље, и надам се да ће бити.

Борис павлишчев,


КАТЕГОРИЈЕ