МКС, Кина и забране

19-01-2014 04:11:03 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


За 2-3 године Кина може да буде позвана да се придружи програмима на Међународној космичкој станици. О таквој могућности говорило се на конференцији о истраживању космоса, која је одржана ових дана у Вашингтону уз учешће 30 земаља. Кинеска делегација је тамо била мал те не најмногобројнија.

Пекинг је почео да испољава већу отвореност и спремност за сарадњу у области космоса, истакли су делегати конференције. Сада он позива друге земље да се укључе у изградњу орбиталне станице коју планира да лансира до 2020. године. Кинези такође намеравају да ступе у Међународну координациону групу за истраживање космоса. Осетно је и кретање усусрет и од стране САД – главног противника кинеског учешћа у пројекту МКС, истакао је шеф космичке агенције Француске Жан-Ив Ле Гал. А консултант НАСЕ Џон Логсдон претпоставио је да позив на КМС Кина ће добити за 2-3 године од европљана, а НАСА га неће блокирати.

Укључивање Кине у програм МКС било би повољно, сматра академик Руске академије космонаутике Александар Жељезњаков.

- И Русија, и САД, и Европа схватају да је пројекат МКС скуп. Што више земља у њему учествује, једноставније је партнерима да покривају трошкове. И резултат сарадње уз учешће Кине приличо је занимљив. Мада су Кинези користили наше и америчке методе, они не стоје на месту, не копирају слепо оно што је било раније, и крећу се унапред. Они такође схватају да радећи са другим партнерима у космосу помагаће не само финансијама, већ ће стицати искуство од других космичких сила.

У изградњу МКС уложене су стотине милијарди долара. Кина, придруживши се програму, добиће све користи скоро џабе. Али станица је одавно направљена и финансијско питање није тако актуелно, истиче дописни члан РАКЦ Андреј Ионин.

- Американци схватају да се кинески космички програм активно развија, а најбољи начин да се контролише супарник је да се направи заједно са њим заједнички програм. Учешће у разради је најбољи начин да се контролише развој конкурента.

На пример, Кинези би могли да направе свој модул на МКС. На његову разраду и лансирање ка станици ће отићи најмање 5 година. Али једноставније је кренути другим путем. Пустити ка МКС кинески брод Шенчоу који много личи на Сојуз. Према речима експерта, тамо су искориштене совјетске разраде предате Пекингу почетком 90-их.

- Питање спајања бродова Шенчоу са МКС, као и посете МКС од стране тајконаута може да буде размотрено и решено. Кинези су већ извели спајање у космосу. Модули за спајање које користе они и Русија скоро да се подударају. Овде не може бити проблема. Такав предлог може да буде реализован у току године.

Али није све тако једноставно. Пекинг за сада не изражава очигледно интересовање за рад на међународној станици. То што он планира да направи сопствену станицу било је одговор на деловање САД, које су га својевремено дистанцирале од пројекта МКС. Вашингтон је то објаснио тиме што технологије НАСЕ преко Кине могу да доспеју у Северну Кореју или Иран. Закон 113-6 (одељак 535, пододељак б) усвојен у Америчком конгресу, забрањује Наси да издваја средства на сарадњу са Кином или њеним компанијама. Такође да званични кинески представници посећују објекте Насе.

Ипак ситуација може да се промени после скандала на конфренцији о астрофизици која се одвијала у новембру у тајном одељењу Насе у Калифорнији. Организатори су схватили Закон 113-6 превише буквално и обавестили кинеске научнике који раде САД да их неће пустити на форум. То је резигнирало колеге из САД, које су обећале да ће бојкотовати конференцију. На крају је Наса попустила. Кинези су добили писма да је забрана ревидирана.

На крају би Наса могла да допусти Кинезима да раде на МКС, где би им дали полигон за извођење научних експеримената.

Борис Павлишчев,