„Дакар-2014“: Победа спортске части

19-01-2014 03:54:32 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Победом „КАМАЗ-Мастер“ у класи теретних возила завршен је тридесет пети рели-маратон „Дакар-2014“. Задњи такмичарски дан донео је доста узбуђења – на специјалној деоници тринаесте етапе, која је била најнапорнија како за такмичаре, тако и за гледаоце, замало да срећа напусти руског учесника Андреја Каргинова.

Као што су организатори и обећали, „Дакар-2014“ је био рекордан по нивоу тежине. За разлику од претходних релија, који су одржавани у Јужној Америци, данашњи маратон је био један и по пут дужи, и водио је далеко тежом и замршенијом маршрутом. То потврђује рекордан број учесника, који су сишли са дистанце. Како је рекао руководилац посаде „КАМАЗ-Мастер“ на „Дакару“ Владимир Чагин, спортисти, који су стигли до циља у чилеанском Валпарасио, без претеривања су срећни људи, а посаде које су обезбедиле прва места – двоструко срећнији.



- Сматрам одличним резултатом што су наше посаде успеле да буду међу првих десет екипа. Задатак који смо себи зацртали – испунили смо. Није било лако. Сви, који су пратили трку, одлично су видели како нам је било током прве половине – ништа није наговештавало тако добар финиш. Али цела екипа, све посаде успеле су да промене ток догађаја, и сада возимо кући, у Русију, „Златног бедуина“ „Дакар-2014“.

Победа према којој су истрајно ишли наши такмичари током две недеље замало да им измакне. Предводник трке теретних возила Андреј Каргинов је грабио уобичајеним брзим темпом, али је на деведесетом километру специјалне деонице био принуђен да стане. На путу се нашао преврнути џип кинеских возача. Према правилима „Дакар“, посада, која је то уочила, има обавезу да прекине трку и пружи помоћ. Камазовци су тако и урадили, и ту изгубили преко десет и по минута. Али на финишу нико нико није знао о овом догађају, и наша посада се у почетку припремила на лош исход, рекао је „Гласу Русије“ Владимир Чагин.

- Сви су се нервирали, јер нико није знао шта се у ствари дешавало. Мисли смо да је посада изгубила време, и да смо други. Многи наши навијачи и гледаоци су мислили да победа неће бити наша, него Холандије. Али када се испоставило да посада није имала кварова и других проблема, а пружала је помоћ другој екипи, то време, према прописима, је било враћено. Наравно да је била неописива радост.

А било је овако. Наш основни конкурент, Холанђанин Жерар де Рој, који је, узгред речено, једноставно обишао преврнуто возило кинеза, стигао је на циљ први и већ је ноншалантно причао са новинарима, уз ледену минералну воду, кад се са хоризонта донела застрашујућа бука челичног звера. Каргинов је извлачио из мотора максималну снагу да би на циљу повратио макар секунде заостајања. Даље је уследила одлука судија, присећа се тих тренутака Владимир Чагин.

- Свако возило је опремљено такозваном црном кутијом, која бележи кретање и стајање возила, где и када се то све дешава. А посада је дужна да се заустави, уколико се преврнуло возило испред њега и потребна је помоћ. То је врста спорта коју прате повреде, тешке повреде. У историји „Дакара“ погинуло је шездесет особа. Момци су се зауставили, уверили се да је са екипом све уреду, и наставили кретање. То време није урачунато у укупно време трке на специјалној деоници.

Тако да су судије смањили посади Андреја Каргинова пет минута двадесет секунди. Према резултатима, ова посада је проглашена за победника „Дакар-2014“. Касно увече, у Валпарасио је одржано свечано награђивање победника. Након тога наши учесници трке скупили су се целом екипом, придружили су им се и највернији навијачи, који цео низ година долазе на локацију где је циљ „Дакара“, да би прославили победу. Али основно славље очекује се по повратку спортиста кући. У Русију се они враћају у уторак увече.

Григориј Миленин,