Сиријско хемијско оружје: последње путовање

18-01-2014 06:30:36 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија предводи међународну операцију за извоз хемијског оружја из Сирије. У извоз отровних супстанци, које су пре неколико месеци могле стати изговором за војну операцију САД и њених савезника против сиријских власти, укључени су и руски војно-транспортни бродови, као и пловила Кине, Норвешке и Данске. Међудржавни центар, на челу са командантом руске јединице распоређен је на нуклеарно ј крстарици "Петар Велики".

Питање уништавања сиријског оружја за масовно уништење (ОМВ) прешло је из политичке у, конкретну, техничку сферу . То даје основу да верујемо да ће недавни планови противника званичног Дамаска да унутар сиријски конфликт реше силом, а не законским путем, остати само "добрим намерама." Према договору који су постигли у септембру прошле године Москва и Вашингтон, све залихе хемијског оружја и објекти за његову производњу треба елиминисати до средине ове године. Специјално ради тога, Сирија је у октобру постала чланица Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО). Већина опасних једињења ће бити уништена ван земље. Између осталог, на америчком броду "Кејп Реј" у Медитерану и, евентуално, у Немачкој.

Главни уредник магазина "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски приметио је да се ради од око хиљаду тона супстанци:

- Те хемикалије су саме по себи доста опасно оружје. Опрема и муниција су већ уништени у Сирији. Остатак ће бити извезен и ликвидиран на специјалним бродовима под контролом ратне морнарице Русије и других земаља. То осигурава потпуну безбедност операције. Њени рокови ће вероватно бити пробијени, јер се закаснило са одлуком о месту њиховог уништења. Али, у току ове године, проблем ће бити, вероватно, коначно решен.

За финансирање уништавања токсичних супстанци, у оквиру УН и ОЗХО створена су два фонда, чије резерве у овом тренутку премашују 10 милијарди долара. Крајем децембра, Русија је испоручила Сирији 75 камиона и оклопних возила за безбедан извоз хемијског оружја, као и теренске кухиње и шаторе за контингент, који се бави транспортом и рециклажом. Коначно, у јануару, под руководством Русије, према препоруци руског председника Владимира Путина, покренута је јединствена операција транспорта смртоносног терета на место његовог уништења. У основи, маршута је била постављена по води, и зато је посебна улога припала Руској ратној морнарици у Медитерану.

Њу чини осам ратних бродова и помоћни бродови на челу са нуклеарном ракетном крстарицом "Петар Велики". Руски министар одбране Сергеј Шојгу рекао је пре неки дан да је прва серија токсичних материја већ испоручена специјалном данском броду, који треба да их одвезе до коначног одредишта. Међутим, због тајности операције, он није прецизирао о коме се тачно ради. Током транспорта било је одложено заједничко учешће руских и кинеских морнара, који први пут учествују у тако тешкој, одговорној, и што је најважније - правој војној операцији. Раније, они су имали међусобне контакте само током извођења заједничких војних вежби.

Политички аналитичар Сергеј Демиденко скренуо је пажњу на политичке резултате текуће операције. Између осталог, он сматра да уништавање хемијског оружја након окончања грађанског сукоба може да ослаби режим Башара Асада, који ће бити лишен главног адута. Међутим, позитив не стране ипак премашују :

- Сирија је избегла и избећи ће оптужбе за коришћење оружја за масовно уништење против цивила. САД и њихови савезници су изгубили могућност да врше притисак на њу, користећи ову тему. Турска, Саудијска Арабија и Европа такође губе повод за војну интервенцију. Русија је добила на имиџу на међународној арени. Она је изашла са чврстим ставом, за разлику од ситуације у Либији, и ова позиција је била прихваћена од стране међународне заједнице . П лан Москве се спроводи .

Треба рећи да је 15. јануара обелодањено да су представници неколико европских обавештајних служби посетили Дамаск где су разговарали о сарадњи са сиријским властима у сфери безбедности. И то је такође позитиван сигнал. Садашња легитимна власт у Сирији за западне земље престаје да буде "страшило" са којим се треба борити свим могућим средствима, укључујући и тепих-бомбардовање. Званични Дамаск поново постаје пуноправни субјект међународних односа. Управо то је била позиција Москве које се она држала током целог сукоба у Сирији, док једну од страна, супротно свим међународним нормама, великодушно спонзоришу државе-противнице Башара Асада.

Илија Харламов,