Сиријска опозиција предлаже да се одложи конференција о Сирији

18-01-2014 03:37:27 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Лидер једне од водећих организација сиријске „домаће опозиције“, председник Националног координационог комитета Хасан Абдел-Азим је у ексклузивном интервјуу за „Глас Русије“ демантовао вести о томе да његова организација намерава да бојкотрује конференцију Женева-2.

Да ли је ваша одлука да бојкотујете мировну Конференције Женева-2 коначна?

- Ми нисмо одбацили и не одбацујемо идеју конференције. И даље се залажемо за одржавање мировне конференције Женева-2. То је једина шанса да се Сирија спаси од рата и уништења. Само говоримо о томе да се још увек нису стекли одговоарајући услови за сазивање ове конференције. Због тога предлажемо да се одложи за недељу-две дана.

Ако без обзира на нашу молбу конференција ипак буде сазвана идуће недеље то ће бити чисто формална манифестација на којој неће бити постигнут напредак. Не ради се о томе да се конференција једноставно одржи, она треба да донесе резултате. Али, ми не бојкотујемо ову иницијативу, подржавамо је, само нам је потребно још мало времена.

Генерални секретар УН је већ упутио позиве за 22. јануар. Да ли можете конкретно да одговорите на питање: да ли ће ваша коалиција бити у Женеви 22. јануара или не?

- До сазивања конференције 22. јануара је остало мање од недељу дана. А групе опозиције, пре свега Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага још увек није одлучила о свом ставу у вези с учествовањем на овој манифестацији. Доношење одлуке је одлагано сваки пут. Још увек има несугласица.

Проблем је још и у томе што је Русија контакте са спољашњом опозицијом препустила Американцима. Између осталог, везама с Националном коалицијом се бави амерички дипломата Роберт Форд, али он још увек није успео да убеди ову организацију да донесе одлуку.

Али, чак и у случају да позитивна одлука буде донета наредних дана, потребно је додатно време како би све опозиционе групе које пристају на мировне преговоре усагласила своје позиције. Ми предлажемо да се овакав сусрет организује, на пример, у Каиру или на неком другом месту.

Какав је циљ ових консултација?

- Недопустиво је да емигранска Национална коалиција предводи заједничку делегацију на овој конференцији, треба да буде формирана јединствена делегација опозиције с неутралним називом. У њу би ушли представници различитих група, укључујући и наш Национални координацини комитет. То се може назвати делегацијом патриотске опозиције. У њу треба да уђу представници Врховног курдског савета и независни опозиционари. Сви опозиционари који се залажу за мировне преговоре треба да наступе у Женеви с јединственим програмом активности.

Какву одлуку очекујете од Националне коалиције?

- Не искључујем могућност да у редовима Националне коалиције дође до раскола поводом учествовања у Женеви-2, односно да ће део њених чланова прихватити ову идеју, а део неће. Спремни смо да у најближој будућности одржимо консултације с онима који ће подржати идеју конференције.

Како видите резултате преговора у Москви између руског министра спољњних послова Сергеја Лаврова и његових колега из Ирана и Сирије?

- Русија је још једном потврдила своју улогу у регулисању ове кризе, у припреми конференције у Женеви. То су били важни преговори. И ми се залажемо за то да Иран учествује на конференцији. Улога Ирана у сиријским догађајима је врло важна. Иран је важан регионални играч који има велики утицај на сиријску владу.

Јелена Супонина,


КАТЕГОРИЈЕ