КГБ Придњестровља оптужује Молдавију за зближавање с НАТО

18-01-2014 03:23:10 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Специјалне службе Придњестровља су оптужиле молдавске власти за зближавање са Северноатлантским блоком. Мање од месец дана је прошло откако је придњестровски комитет за државну безбедност објавио писану изјаву о томе да Молдавија води тајне преговоре с Румунијом и САД о укидању неутралног статуса земље и њеном каснијем ступању у НАТО. И ево нових информација.

По подацима КГБ, власти Молдавије намеравају да се одрекну неутралног статуса земље и да дају НАТО могућност да користи инфраструктуру снага РВ. Наводно, овакви договори су постигнути у току посета чиновника из САД и Румуније Молдавији почетком децембра 2013. године. Осим тога, владајућа проевропска алијанса Молдавије је спремна да омогући НАТО коришћење сопствених војних база и аеродрома. Подсетићемо да је Уставом Молдавије предвиђен њен неутрални статус и да је искључено ступање у било какве војне блокове. Уједно, Молдавија учествује у заједничким војним програмима и миротворним мисијама с НАТО. На пример, парламент земље је одобрио одлуку о учествовању молдавских војника у мировној мисији НАТО на Косову. Логика представника владајуће алијансе је позната: земља треба да упућује своје младе људе у жаришта на планети у знак захвалности за помоћ коју јој пружа Запад. Посланик партије либерал-реформатора Ана Гуцу сматра:

- Република Молдавија не може само бесконачно да добија фондове и грантове – за уништавање пестицида, старог и опасног наоружања и тако даље – од НАТО. И ми у нечему треба да учествујемо и веома је добро што ћемо учествовати у мировној операцији! Уопште се не ради о томе да се људи шаљу да умиру и тако даље...

Данас стручњаци споре: колико далеко могу отићи молдавске власти у жељи да се захвале Северноатлантској алијанси и да ли постоје потврде за изјаве Придњестровских специјалних служби. Политиколог Сергеј Иљченко је уверен да су информације Тираспољског КГБ – део информационог рата. Међутим, зближавање Молдавије и НАТО ће се несумњиво наставити.

- Придњестровље покушава да привуче пажњу, да добије неке додатне бонусе од Русије. Зближавање Молдавије с различитим европским и западним структурама, укључујући и НАТО је неизбежно. То је потпуно очигледно, притом уопште нема значаја да ли ће на власти бити садашња владајућа коалиција. Желим да подсетим да се исто тако с НАТО зближавао и бивши председник Вороњин... а што се тиче уласка, то је несумњиво новинарска патка.

По подацима социолошких анкета улазак Молдавије у НАТО подржава максимум 17% грађана. Због војних сукоба у Придњестровљу 90-их година, по речима стручњака, како Молдавци, тако Придњестровци су за дуго времена изгубили жељу да конфликте решавају методама силе. По мишљењу придњестровског политичког аналитичара Дмитрија Соина, нарочито зближавање са Северноатлантском алијансом представља претњу по крхки мир на Дњестру.

- Док је раније Придњестровље економски и у војном смислу опонирало слабој Молдавији, врло је могуће да ће у будуће Тираспољ имати посла с веома јаком и моћном алијансом као што је НАТО. У овом контексту тешко је рећи колико изјаве КГБ Придњестровља могу да уплаше Брисел и Вашингтон. Ипак, оне су, по мом мишљењу, израз опште забринутости и Тираспоља и Москве због промена војно-стратешке равнотеже у зони молдавско-придњестровског конфликта.

Ипак, већина стручњака се слаже у једном: перспективе за улазак Молдавије у НАТО су врло слабе. Да би се променио неутрални статус земље из Устава треба избрисати одредбу о неутралитету. За то је потребно да иницијативу подржи 86 од 101 посланика молдавског парламента. Владајућа коалиција данас контролише само 53 гласа.

Сергеј Цуркану,