Милион долара за сећање

17-01-2014 10:01:06 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Милион долара издвојила је Русија пољском фодну Аушвиц-Биркенау. Руска Федерација није једина земља која је предала органиазцији толико велику суму. Планира се да приходи од сакупљених средстава оду на рестаурацију и одржавање објеката експозиције музеја који се налази на територији бившег нацистичког концентрационог логора смрти. Аушвиц-Биркенау сматра се једним од најстрашнијих концентрационих логора у којем је погинуло више од милион и по људи.

Русија је постала један од највећих донатора пољског фонда Аушвиц-Биркенау, поред таквих земаља као што су Немачка, САД, Пољска, Француска, Аустрија, Велика Британија, Швајцарска и Израел. Уплаћени новац није добротворни акт, рекао је у интервјуу за радиокомпанију Глас Русије шеф катедре за историју јужних и западних Словена историјског факултета Московског државног универзитета Генадиј Матвејев.

- То је огроман међународни центар сећања на жртве Другог светског рата, сећање на холокауст. Без обзира на то што је логор био оријентисан пре свега на уништавање Јевреја, међу становницима Совјетског Савеза који су тамо погинули нису били само Јевреји и заробљени црвеноармијци. То је био огроман логор смрти, зато очување сећања наша је људска дужност.

Аушвиц-Биркенаује представља у суштини неколико концентрационих логора. Основни комплекс – Аушвиц 1 био је основан на територији окупиране Пољске 1940. године. Прво је био намењен само за пољске политичке затворенике. Ипак већ пола година касније проширили су га, а затим направили Аушвиц 2 или Биркенау. После извесног времена појавио се и Аушвиц 3. То је био један од највећих логора смрти дужине скоро 5 километара. Овде је било све за уништавање људи: крематоријуми и експерименталне лабораторије, како би се вршили огледи над затвореницима. Овде су зверски били уништени милиони људи разних националности, који су говорили на 18 језика света.

Скоро одмах после рата 1947. године у Аушвицу је био направљен музеј. На његовој територији данас делује неколико сталних експозиција: пољска, француска, ромска, израелска, и, наравно, руска. Руска изложба је први пут отворена 1961. године, а 2013. после капиталног ремонта зграде значајно је обновљена. Рад на њеном формирању текао је три године, рекао је за радиокомпанију архитекта и главни уметник пројекта Иван Минаков.

- Научни део радио је Музеј Великог Отаџбинског рата. Представљено је много тема. О совјетским војницима. О томе како су они овамо стизали, како су на њима пробавали гас. Има одељење посвећено Отпору. У самом центу експозиције је Сала Сећања, где се непрекидно на монитору пројектују презимена наших погинулих војника. Има тема посвећена Јеврејима. Тема посвећена деци која су била у логору. Осим тога, постоји мања сала за конференције где је представљена изложба уметника Толкачова. Он је 1945. године, одмах пошто је Црвена армија ушла у Аушвиц, направио скице оног што је видео. И чак када му је нестало папира, сликао је на логорским формуларима.

Пољски Фонд Аушвиц-Биркенау основала је влада Пољске 2009. године. Међу учесницима је више од 20 држава Европе, Азије и Латинске Америке. Укупно организација планира да сакупи преко 120 милиона евра. Сва средства ће бити искориштена за рестаурацију и одржавање меморијалног комплекса унетог у Списак Светског наслеђа УНЕСКА.

Милена Фаустова,