Русија може да изгради рафинерију нафте у Уганди

17-01-2014 09:57:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Конзорцијум од три руске компаније – кћерке Ростехнологија – РТ-Глобални ресурси, Татњефт и ВТБ капитал могу да освоје конкурс за изградњу прве рафинерије нафте у Уганди. Инвестиције у пројекат чине преко 3 милијарде долара. 40% средстава пружиће влада афричке земље, преосталих 60% инвеститор.

Ресурсна база нове рафинерије ће бити локална налазишта у региону језера Алберта, чије резерве износе од 6-8 милијарди барела нафте. Управо велике резерве црног злата чине привлачним изградњу рафинерије, сматра водећи експерт управљачке компаније Финам Менамџемнт Дмитриј Баранов.

- У условима када се у свету смањују резерве нафте, свако више или мање велико налазиште изазива интресовање водећих фактора. Африка је континент са великим перспективама у погледу развоја економије. А то значи да ће се потребе за нафтом и нафтним дериватима тамо постепено повећавати. Значи, треба да буду задовољене.

Рад у Уганди наговештава велики профит. Према прогнозама аналитичара, инвестиције се исплате прилично брзо уз прираштај тржишта потрошње нафтних деривата у Уганди и суседним афричким државама за 10-15% годишње. Многе афричке земље су рачунале на убрзање свог развоја, значи треба им више нафних деривата. Тржиште пласмана за угандску рафинерију већ постоји. Управо зато своју жељу да учествују у пројекту изразило је 75 компанија из Европе, Кине, Јапана и Америке. Осим Русије, у финале је ушло 5 конзорцијума. Међу њима је британски Petrofac и кинески China Petroleum . Последњи има добре шансе за победу, јер управо Кинези ће експлоатисати нафтно налазиште у околини језера Алберта. Рекорд по броју заинтересованих потврђује профитабилност пројекта будуће рафинерије.

Свако од учесника руског конзорцијума има одређену улогу и велико искуство успешног рада. То је конкуретна предност Русије пред другим претендентима, сматра старији експерт Енергетског департмана Института за енергетику и финансије Александар Титов.

- Ростех као компанија која подноси пријаву биће координатор пројекта. Такође она ће вршити технолошку подршку, зато што има велико искуство и инфраструктуру. ВТБ капитал као финансијска компанија која у Африци већ реализује неколико пројеката бавиће се финансирањем и финансијским консултовањем. А Татњерт ће се бавити инжињерском делатношћу.

Рафинерија нафте у Уганди није први пројекат у Африци који може да реализује Русија. Лукојл, Гаспром, Алроса, Росатом, телекомуникационе и финасијске структуре нису пун списак компанија које раде на Црном континенту. И ако су раније руске компаније инвестирале углавном у вађење нафте, сада се спектар економске сарадње проширује. На пример, руски девелопери граде стамбене квартале у Гани, Кенији и Конгу.

Татјана Голованова,