Милијардер Сорош предвидео финансијски крах Кине

17-01-2014 09:53:16 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Модел раста који је осигуравао Кини нагли развој економије престаје да функционише. Ситуација подсећа на стање у САД уочи кризе 2008. године. Такво мишљење изразио је инвеститор Џорџ Сорош, познат читавом свету као човек који је срушио банку Енглеске.

Он сматра да ће мехур на тржишту кредитирања управо пући и никакве реформе не могу да спасу Кину. Занимљиво је да је још пре неколико година Сорош износио дијаметрално супротну тачку гледишта.

У извесном смислу Кина је земља која је боље од других преживела финансијску кризу, претпоставке за то налазе се у оној економској ситуацији која постоји у Кини. Земља има ресурс за стимулисање економије и она се прва опоравила после кризе. И тешко да још нека држава може да конкурише Кини по тему овог опоравка.

Актуалне бојазни Сороша поводом кинеске економије нису неосноване, каже директор Арбат Капитал Александар Орлов.

- Највероватније Сорош се ослања на чињеницу да сумарни дуг кинеске економије почиње да достиже проблематичне размере. Главна његова концентрација крије се у корпоративном сектору и у општинским дуговима. Они већ прелазе границе које се историјски сматрају критичним за преживљавање економије. Корпоративни дуг је већ већи од 100 одсто унутрашњег бруто производа, а општински дуг достигао је 17 билиона јуана. То је много мање од најпесимистичнијих бојазни од 20 билиона јуана, али више од 10-12 билиона колико је било још пре неколико година.

Кризу у финансијском сектору Кина неће допустити. Као прво, дуг Кине за разлику од других земаља није велик и може се још увећавати. Као друго, одиграће значајну улогу присуство у економији држава са великим ресурсима. Уз то, у јануару Кина ће укинути мораторијум на спровођење IPO од стране приватних компанија, како би оне могле да привлаче инвестиције за свој развој, а не да узимају од банака зајмове. Власти Кине већ мењају главна правила игре. Велики дугови код муниципалитета и компанија појавили су се због затехва владе да по сваку цену достигну потребне показатеље раста. Сада је главни задатак осигурати квалитет тог раста, истиче галвни аналитичар компаније РГС – Управљање активима Александар Потавин.

- Одустајање од путање економског раста биће најприхватљивије решење проблема економске експанзије, која се сада дешава у Кини. Све то је подстакло Комунистичку партију да у децембру 2013. прокламује нов програм економских реформи у земљи. На основу његових резултата предвиђено је да се истакну чиновници на локалном нивоу за квалитет економског раста, а не за квантитативне показатеље.

Последњи подаци из Кине такође уливају оптимизам. Тако обим спољне трговине Кине прошле године премашио је 4 билиона долара, што је само мало мање од 8% раста, које је прогнозирала власт. Наредне године унутрашњи бруто производ ће напредовати спорије, али његова структура ће бити квалитетнија, а темпо раста све једно ће остати прилично висок. Између осталог даљи развој треба да осигурају многобројни инфрастуктурни пројекти, које су већ утврдиле кинеске власти. Што се тиче прогноза Сороса, аналитичари виде у његовим изјавама жељу да заради на ставкама против Кине. јер по његовој сопственој стратегији економија земаља у многоме зависи од очекивања инвеститора, којима је лако манипулисати. На пример, спровођењем информационе кампање у песимистичком духу.

Татјана Голованова,