Медведев: Пред Русијом је озбиљан интелектуални изазов

17-01-2014 09:39:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


15. јануара у Москви започео је Гајдаровски форум-2014. Тема форума је: Русија и свет: стабилни развој. После кризе 2000-их година у свету је постала приметна тенденција побољшања. Како је истакао председник владе Русије, свет је прешао са разматрања реанимационих мера у погледу економије на тражење тачака стабилног развоја. Ово питање посебно је актуално данас у Русији, изјавио је Дмитриј Медведев.

- У контексту глобалне кризе ситуација у Русији по формалним, подвлачим, принципима, делује прилично стабилно, о чему се увек говори, Економија напредује, наравно, лаганим темпом, али ипак напредује, буџет је избалансиран, државни дуг и незапосленост нису велики, инфлација, имајући у виду наше прилазе том питању, налази се под контролом. Ипак динамика нашег развоја не може да не изазива забринутост.

Бивши председник Чешке Валцав Клаус такође је истакао позитивне тенденције у развоју Русије. Време простих решења је прошло, поновио је Медведев своју тезу, коју је он изрекао још у септембру прошле године на инвестиционом форуму у Сочију. Пред нама је врло озбиљан интелектуални изазов. И то је везано са економским пробојем који је Русија извела у последњој деценији, истакао је премијер.

- Хтео бих такође да истакнем да наши данашњи проблеми, по мени, нису резултат грешака прошлости. У сваком случају није их било тако много. Напротив, то је пре последица прилично успешне реализације економске политике последњих 10-12 година, која је омогућила земљи да изврши нагли пробој унапред. Да се подигне на такав квалитативни степен на којем се суочавамо са сасвим другачијим по својој природи и размерама изазовима.

Према речима Медведева, посебно је важно у свим сферама подизати квалитет. Он је осликао низ задатака које влада треба да реши у првом реду. То је повећање квалитета рада и осигурање професионалног раста, значајно побољшање услова за средња и мала предузећа и развој конкурентне економије.

Генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој (ОЕСР) Анхел Гуриа је истакао да мада Русији заиста предстоји да решава низ задатака, посткризна ситуација у земљи је најбоља у свету. По његовим речима, док су се економије таквих земаља које се брзо развијају као што су Кина, Јужна Африка, Индија и Индонезија успориле, САД и земље ОЕСР огрезле у дуговима, у Русији ствари не стоје лоше, она је спремна за нови развојни стадијум, који ће бити окарактерисан високом конкуренцијом.

Кира Калинина,