Русија и Мађарска изградиле стратешке планове за будућност

17-01-2014 09:27:36 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија ће учествовати у пројекту модернизације и увећања капацитета мађарске нуклеарне централе Пакш, који се процењује на скоро 10 милијарди евра, а такође ће осигурати кредитно финансирање већег дела радова. Мађарска ће са своје стране испунити све обавезе учешћа у изградњи гасовода Јужни ток. Такви су главни резултати састанка председника Русије Владимира Путина са премијером Мађарске Виктором Орбаном, који је одржан 14. јануара у Москви.

Једина у Мађарској нуклеарна централа Пакш, изграђена пре три деценије уз учешће совјетских сручњака, данас осигурава скоро половину потреба ове земље за електричном енергијом. Капацитети нуклеарне централе нису довољни, уз то она тражи озбиљно техничко реновирање. Још до недавно мађарска влада је планирала да објави међународни тендер за учешће у модернизацији овог кључног објекта и изградњу два додатна блока.

Ипак на крају је било одлучено да се да право за читав комплекс радова Руији као најповољнијем и најпоузданијем партнеру који ће осигурати поштовање свих захтева безбедности и најсавременије технолошке стандарде. Владимир Путин је споразум о сарадњи у области цивилне нуклеарне енргетике потписан после преговора назвао јединственим. Између осталог и зато што Пројекат доградње нуклеарне централе претпоставља реализацију 40% радова на мађарској територији. То ће омогућити да се упути 3 милијарде долара за отварање нових радних места и једна милијарда у буџет у својству пореза. Владимир Путин је високо оценио динамику сарадње две земље узимајући у обзир то да је Русија највећи трговинско-економски партнер Мађарске ван граница ЕУ.

- Веома ми је драго што наши контакти имају врло послован и редован карактер. И развијају се у свим правцима. Имам у виду и економију, и интерпарламетарне везе, и политичке контакте. Наравно, врло је позитивна чињеница што су до Ваше посете наше колеге припремиле солидне документе за потписивање, који ће бити нов озбиљан корак у развоју наших односа.

У енергетској сарадњи две земље исто тако важну улогу игра и нафта и гас. До 80% нафте и гаса који се троше у Мађарској осигурава се на рачун руских испорука. Ова земља учествује у међународном пројекту Јужни ток. Мађарска деоница ће изнети 229 километара и биће пуштена у рад 2017. године. Виктор Орбан је потврдио да ће све обавезе на пројекту његова земља испунити.

Као још један од магистралних праваца бизнис-контаката земље сматрају увећање међусобних инвестиција. Већ данас Мађарска је уложила у руску економију око 2 милијарде долара. Сумарна улагања у мађарску инфраструктуру су премашила 1,5 милијарду долара. Виктор Орбан је захвалио председнику Русије на позиву у Москву и подсетио да тачно пре годину дана они су већ имали могућност да изграде планове сарадње у дуготрајној перспективи.

- Русија је врло важан партнер за Мађарску. Могу да назовем нашу економску сарадњу стратешком. Ван граница ЕУ Русија је важан трогивнско-економски партнер Мађарске. Пре годину дана смо се договорили да ћемо ојачати економске везе и то је успело. У сфери трговине наш прогрес није имао премца.

Актуелна посета Виктора Орбана Москви ојачала је стабилну тенденцију економског зближавања две земље, међу којима су још до недавно постојали озбиљни проблеми у истој тој енергетској области. Ипак, ма како да се према томе односе неки чиновници ЕУ који се свим силама труде да блокирају активност Русије у сфери енергетике, и посебно у источноевропским земљама, здрав и обострано користан прагматизам превладава. Између осталог у руско-мађарским односима.

Илија Харламов,