Министар спољних послова Либана: Заједно са Сиријом супротставићемо се тероризму

17-01-2014 09:25:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У интервјуу за Глас Русије министар спољних послова Либана Аднан Мансур је говорио о ситуацији у земљи и о надама Либанаца везаним за конференцију Женева-2.

Већ скоро 10 месеци у Либану се настављају покушаји да се формира нова влада која би објединила све конфесије на основу политичке снаге земље. Може ли се очекивати у скоријој будућности успешан завршетак ток процеса?

- Да, може. Ускоро ће Либан формирати нову владу, која ће објединити све конфесије наше земље. Сада се настављају преговори и округли столови, где се разматрају све нијансе формирања будуће владе. Либанци са нестрпљењем очекују њихов завршетак, зато што су одавно сазрели проблеми које треба решити на највишем нивоу.

Либан је добио званични позив на конференцију Женева-2. Која основна питања планира да на њој покрене либанска страна?

- Либан ће учествовати у том састанку као најближи сусед Сирије, земље чија криза ће бити разматрана. Веома нас брине то што се дешава у Сирији. Ситуација тамо директно штети нашој земљи и читавом региону. Ми заједно са Сиријом супротстављамо се тероризму, зато што од тога зависи наша егзистенција. Сасвим је природно да ми желимо да размотримо борбу против тероризма, безбедност у региону, судбину сиријских избеглица у Либану. Став Либана је јасан: сиријска криза треба да се решава само политичким путем преко преговора и никако другачије. Противимо се спољној интервенцији у Сирији, зато што је то метод решавања политичке кризе који води у ћорсокак.

Које одлуке очекује Либан од Женеве-2?

- Надамо се да ће стране доћи до конструктивног решења. У првом реду то зависи од самих Сиријаца, који ће представљати разне политичке покрете. Уложићемо све напоре да допринесемо прекиду крвопролића у Сирији.

Имад Туфајли,


КАТЕГОРИЈЕ