Министарство спољних послова Русије критикује стање људских права у ЕУ

16-01-2014 10:03:50 | | Глас Русије, фото: ТЕЛЕГРАФИСТЪ/ vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије изразило је оштру критику стања људских права у ЕУ .Извештај, објављен од стране руског Министарства спољних послова, истиче да постоје озбиљни проблеми у области људских права, који су погодили у Европску унију, и да се они „ само погоршавају и захтевају одговарајуће практичне кораке како би били елиминисани ."

У припреми извештаја коришћени су компетенти међународни извори, као што су записници са седница Савета за људска права УН-а, извештаји комесара за људска права Савета Европе, ОЕБС документа. Поред тога, Министарство спољних послова Русије, такође базира извештај на информацијама добијеним од стручњака, активиста за људска права, представника новинарске заједнице и релевантних невладиних организација. Релевантност овој тематици дао је истакнути адвокат за људска права професор Генадиј Шило, председник Источноевропског одељења Међународне академије наука:

- Људска права то је тематика, задатак који стоји увек пред човечанством, а у том смислу и пред ЕУ, а можда и пред највише демократски оријентисаном државом света САД, која и сама има проблем са честим нарушавањима. Направио сам компаративну анализу људских права у Русији и у ЕУ. Чињеница је да у ЕУ постоје државе као што су Летонија и Естонија, које су још у совјетско време научиле да крше људска права, а раде то и данас. И то што оне не могу да се одрекну те навике, вероватно много говори.

Како је наведено у коментарима о извештају, Константина Долгова овлашћеног од стране руског Министарства спољних послова о људским правима- најозбиљнији од преосталих изазова је раст ксенофобије, расизма, агресивног национализма и неонацизма у Европи.

Владимир Симиндеј, шеф истраживачких програма фонда „Историјског сећања ", напомиње да извјештај одражава не само тренутну ситуацију, када у балтичким државама нарастају неонацистичке групе, већ се фокусира и на чињеницу да лидери држава ЕУ жмуре када је у питању овај феномен :

- Унутар ЕУ се нарочито не осуђују такве ствари . Ово је погрешно схватање солидарности . Европска унија сама сматра да је заједно са САД ментор у заштити људских права, а да признају да, најблаже речено, а они нису у реду, то је дипломатски неугодно.

Као што је наведено у извештају, није посебно добро стање ни са слободом медија, било је доста кршења приватности грађана .

На пример, у извештају је наведена чињеница да је било електронског надзирања десетина милиона грађана Европске уније- за коју је јавност сазнала након обнародовања тајних информација од стране бившег радника америчке Агенције за националну безбедност Едварда Сноудена. Међутим, на самиту ЕУ у октобру није било речи „ о намери да се озбиљно разговара са САД о том питању ".

Текст овог извештаја на руском и енглеском језику можете наћи на интернет страници руског спољнополитичког ресора.

Андреј Иљашенко,