Двоструки будоари велике политике

15-01-2014 09:21:23 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


За 14. јануар у Паризу још од прошле године заказана је Оландова конференција за штампу. На њој он је намеравао да објави серију кадиналних мера за опоравак националне економије. У Јелисејској плати су директно алудирали да ће овај дан бити дан Оландовог препорода, његовог претварања у енергичног и јаког председника. Али саопштења Closerо романси 59-годишњег Франсое и 41. годишње глумице Жули Гаје ове планове су уништила.

Сада ће морати да се реанимира сам председник. И политички, и морално. Истина, многи листови мрачно се шале да на политички рејтинг председника скандал може да се не одрази. Оландов рејтинг пао је у октобру прошле године до 26%. У читавој историји Француске још није било тако непопуларног шефа државе.

О томе да председник има аферу са другом женом знало је пола Париза, изјавила је главни уредник листа Клозер Лоранс Пио. А када су је питали да ли се она плаши да ће сада председник Оланд тужити издање за упад у његов приватан живот, она је одговорила следеће:

- Он, наравно, може да нас тужи за упад у приватан живот у складу са Чланом 9. Кривичног кодекса Француске. Он је најстрожи у свету. Може да се суди са нама за објављивање својих фотографија без сопствене дозволе. Али тада ће то бити први председник у историји Француске који ће поднети судску тужбу тим поводом.

Необично, али сва одређења у причи око Оланда могу да се ставе у заграду: и жена, и превара, и прва леди. Зато што 48-годишња Валери није Оландова супруга. Са правне тачке гледишта он никако није могао да је превари. Она је његова пријатељица са двадестогидишњим стажом. Она је била његова пријатељица чак када је он био лидер Социјалистичке партије. Управо у оно време када је званично његова пријатељица била канидат за председника Француске на изборима 2007. године Сеголен Руајал. Тада је између осталог Валери Тријервејлер отворено подржала противника Сеголен – Николу Саркозија. И један од синова Оланда-Руајал је рекао да он неће ногом ступити у нову „породицу“ док тамо буде Валери.

Управо зато већина Француза никада није волела Тријервејлер. А сада се многи питају: а шта ће сада радити у Јелисејској палати псеудо „прва дама“. Зашто она има своје службенике, канцеларије, послугу, чуваре и слично? Према подацима последњег анкетирања Ле Поинт, скоро 90% Француза уверено је да пар треба да се растане.

Сваки човек има право на лични живот, рекла је о скандалу лидер крајње десног Националног фронта Марин ле Пен. Између осталог и председник. Под условом да то не кошта пореске обвезнике ни гроша.

Познати париски адвокат Софи Обадиа не искључује да Оланд чак неће покретати тужбу против часописа. Када би Оланд знао да се материјал припрема, могао би да постигне забрану објављивања. А сада мало шта може да уради, уверена је мадам Обадиа.

- Он може сада да затражи исплату компензација на основу грађанске тужбе. Али не мислим да је то стратегија коју ће одабрати, пошто то може да доведе до нових раскринкавања.

У великој политици двоструки будоари су увек постојали. Најпознатији пример је покојни амерички председник Џон Кенеди. За њим се вукло неколико репова превара.

Председник францоа Митеран је имао не једну љубавницу и ванбрачну ћерку. Председник Мао је имао 4 жене. Али то, како тврде, није му сметало да има, скоро сасвим отворено, мноштво љубавница. Бивши премијер Италије плејбој Силвио Берлускони уз своје жене приређивао је забаве са многобројним лепотицама.

Колале су упорне гласине о „заљубљивости“ Леонида Брежњева и чак у љубавницама Стаљина.

Андреј Федјашин,