Течност у авионима се забрањује

12-01-2014 10:59:26 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Федерална агенција ваздушног транспорта је забранила уношење у авион свих врста течности. Ранија забрана није обухватала обим мањи од 100 милилитара. Данас у ручном пртљагу после строге контроле могуће је понети са собом само лекове и дечију храну.

У Росавијацији ову меру објашњавају опасношћу терористичких акција у авионима помоћу експлозива ручне израде. Саветник руководиоца Росавијације Сергеј Извољски у разговору с радиостаницом Глас Русије саопштио је да је тај ресор упутио директиву свим аеродромима и организацијама цивилног ваздухопловства о неопходности предузимања допунских мера ради осигурања авијационе безбедности.

У складу са том директивом при контроли пре лета било које течности и средства за личну хигијену препоручује се предати као пртљаг. Лекови, потребни путницима на сталној основи, као и предмети и средства личне хигијене од животне потребе у време лета нису забрањени те могу да се носе у ручном пртљагу после њихове идентификације од стране служби авијационе безбедности аерордрома и контроле безбедности уз коришћење техничких средстава прегледа и тражења експлозива.

Ако путник жели да унесе у авион лекове, потребно му је да има потврду, где је наведено да су ти лекови од животне потребе приликом лета. Што се тиче дечије хране, биће дозвољено да је носе у авион путници са децом, али после одређене контроле. Говори припадник информативне службе московског аеродрома Внуково.

- Није забрањено да се уноси, али је контрола строга пре него што се уђе у авион. У принципу, све зависи од тога, ко ће вас конкретно прегледати. Можете да изгубите много времена приликом прегледа, рецимо, због дечије хране. Ако она није баш много важна, боље је да се стави у пртљаг.

У Внукову саопштавају да ће забрана трајати до 21. марта ове године. У Росавијацији такође потврђују привремени карактер уведене директиве. У Росавијацији истичу да ова мера обухвата све летове – и домаће, и међународне. Експерти уверавају да ће промене правилника важити само у време Олимпијских игара у Сочију. После тога ће се аеродроми вратити обичном распореду. Председник Комисије за цивилно ваздухопловство Друштвеног савета Ространснадзора Олег Смирнов скреће пажњу да државе, које преузимају одговорност организације Олимпијских игара, преузимају и одговорност за осигурање безбедности и учесника, и гостију Олимпијаде.

- Наша држава није изузетак. Када се повећавају мере безбедности пре Олимпијаде, то је захтев МОК, то пише у документима МОК – осигурање безусловне безбедности за учеснике и госте олимпијаде. То је међународно правило. Када смо добили у борби за одржавање олимпиједе код нас, преузели смо и те обавезе.

Данас практично у свим земљама делују ограничења за превоз течности у ручном пртљагу. Допустива норма је 100 милиграма. Управо толико сме да буде у флашици или туби. И то, укупни обим не сме да буде већи од 1 литра. Олег Смирнов објашњава то општим правилима за све авијакомпаније у свету.

- Русија је чланица ИКАО – Међународне организације цивилног ваздухопловства. Она обухвата 195 земаља, све авијакомпаније тих земаља раде према правилима ИКАО. У време одржавања Олимпијада правила постају строжа ради осигурања безбедности.

Један од примера повећања мера безбедности у време Олимпијаде су игре у Ванкуверу. 2010. године су комерцијалне компаније нису могле да остваре директне летове из САД у Ванкувер. Диспечери су их упућивали прво у један од 16 аеродрома Канаде, где су путници имали царинску и миграциону контролу.

Светлана Савенкова,