Русија и Украјина близу формирања гасног конзорцијума

12-01-2014 10:15:04 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Формирање заједничког гасног конзорцијума за управљање украјинским гаснотранспортним системом помиње се већ неколико година. Међутим, стране нису могле да се договоре о томе. Украјина је тражила ревидирање уговора за испоруке гаса и улажење у конзорцијум европских компанија. Гаспром није могао да пристане на то: то је чинило пројекат рискантним и нерентабилним за гасног џина.

Својевремено је о евентуалном учешћу у управљању украјинским гаснотранспортним системом изјављивала и Еврокомисија. Међутим, она је обећала да ће пружити само 10 одсто неопходних за модернизацију система средстава, те само на кредит. У децембру је Гаспром пружио 30 одсто попуст за гас. То је омогућило Кијеву да већ у јануару потпуно одустане од реверсних испорука скупог гаса из Мађарске и Пољске. Данас су Кијев и Москва обновили преговоре, зато постоје све шансе да ће стране постићи компромис, - сматра директор Института националне енегетике Сергеј Правосудов.

- Ова се тема разматра одавно, већ више од 10 година. Међутим, после пружања Украјини битног попуста за гас постало је јасно да би следећи корак била нека узвратна предаја актива Гаспрому. Данас је Кијев почео да говори да је спреман да разматра ту варијанту, те да Европљањи могу, а да тамо не учествују. То је било довољно очигледно, јер Европљани нису ништа учинили за Украјину – нема ни новца, јефтиног гаса. Зато се све одвија у очекиваном темпу. Изгледа да ће већ ове године бити нешто потписано.

Једина европска компанија, која је раније разматрала могућност прикључења конзорцијуму, давнашњи је партнер Гаспрома немачка Е.Оn. Међутим, она је данас спремна да само прати процес његовог стварања.

Стварање конзорцијума ће решити неколико проблема. Украјина ће добити велике инвестиције за модернизацију гаснотранспортног система, којем је акутно потребан ремонт. Поред тога конзорцијум с Гаспромом гарантује пуњење гасовода и његов рад без губитака после 2015. године. Онда ће прорадити Јужни ток, којим ће гас стићи у Европу заобилазно земље-транзитере. И то, капацитет гасовода омогућује да се одустане од услуга посредника, што би оставило гасовод празним, а Украјину без новца за транзит. Гаспром може да остави украјински гаснотранспортни систем ради транспортовања гаса, али су му потребне гаранције транспортовања гаса без застоја, - истиче шеф оделења аналитичких истраживања инвестиционе групе УНИВЕР Капитал Дмитриј Александров.

- Смисао тог конзорцијума се углавном састоји у томе да би Гаспром имао пуну контролу рада гаснотранспортног система, извоза гаса у западном смеру. Посебна је тема расподеле гаса у Украјини, ту финасијска вајда Гаспрома није тако очигледна. Међутим, у случају обнављања украјинске економије то тржиште може да буде привлачно.

Формирање конзорцијума ће омогућити да се учврсте ниже уговорене цене гаса за Украјину, што ће са своје стране омогућити његову продају становницима и предузећима без губитака, односно, пружити битну помоћ украјинској економији.

Татјана Голованова,