Трагом неукротиве Тројке

11-01-2014 05:23:35 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Делегација комисије Европарламента за контролу делатности финансијске Тројке кренула је у турнеју кроз 4 проблематичне земље еврозоне – Португал, Грчку, Кипар и Ирску. Повод за формирање комисије су биле негативне оцене испуњавања препорука Еврокомисије, ЕЦБ и ММФ за извођење економије и финансија тих земаља из кризе. Међутим, према изјавама низа политичара и експерата, управо су те препоруке водиле још горој ситуацији.

Ватрогасна команда еврозоне, која делује од 2010. године у лицу три кредитора постала је уствари у последње време, према речима низа посланика Европарламента, затворена и неконтролисана структура. Како је изјавио, например, члан комитета за економију и финансије парламента немачки посланик од фракције зелених Свен Гиголд, ни у једној од кризних земаља првобитни планови Тројке нису били спроведени у живот. Што више, тамо је дошло до драматичног пада економије, док је раст незапосљености и државног дуга испао много већи, него што се претпостављало. Немачки посланик од фракције Уједињени левичари и члан истог комитета Европарламенита Јурген Клите је чак оптужио чланове Тројке за кршење законодавства ЕУ, мислећи на грубо мешање у социјалну сферу тих држава.

У јуну протекле године европска штампа је писала о кризи у самој Тројки. Шпански лист El Pais је, између осталог, цитирао речи једног високог чиновника ЕУ после његове посете Кипру и Грчкој: Тројка се може сматрати мртвом. Уље на ватру је додао и шеф Еврокомисије Жозе Мануел Барозу, када је рекао да је време да Европа одустане од услуга ММФ, чије препоруке наилазе на оштар отпор. Све је то водило томе да је комитет за економију и финансије Европаламента иницирао протекле године истрагу резултата делатности Тројке. 9 чланова комитета је кренуло трагом неукротиве Тројке.

Како информише европски Интернет-портал EurAktiv, делегација парламентараца је прво стигла у Лисабон. Први преговори с владиним чиновницима, финансистима и представницима друштвених организација су открили низ проблема. Како је изјавио руцководилац комисије – заменик шефа Европарламента, посланик од народне странке Аустрије Отмар Карас, у самој Тројки нема јединства. Португалији, која се налази, према речима Караса, на путу опоравка, експерти ове структуре су обећали одређену слободу акција. Према вољи руководства Тројке та обећања нису била испуњена. Зато, према речима Караса, комисија има за циљ већу отвореност, демократску легитимност, парламентарну контролу делатности Тројке.

Иначе, опоненти Караса са своје стране изјављују да без формирања троструке контролне структуре проблематичне земље еврозоне би иначе постале банкроти. Тим пре, што је управо ових дана пружена прогноза Еврокомисије, у складу са којом ће ове године укупни бруто-домаћи производ 28 земаља ЕУ порасти за 1,4 одсто, док у 17 земаља еврозоне за 1,1 одсто. Професор руске Високе школе економије Иван Родионов сматра да су без обзира на критике од стране парламентараца, препоруке Тројке, међу њима и ММФ, оправдане.

По правилу, у свакој делатности могу се наћи недостаци, - каже професор. – Друга страна је повезана с тиме да посланици заступају становништво и бране његове интересе, повезане с нивоом прихода, незапосљености. Мада Европа излази из кроизе, она још увек траје. У неким земљама је ситуација доста напета. Зато је разумљиво, што је ММФ увек критикован. Међутим, да није њега, ситуација би престала да буде контролисана.

Било како било, поменути посланик левичара Јурген Клиге сматра могућим промене у главним приоритетима делатнлости Тројке.

Како се на крају крајева морају остваривати реформе? – пита се он. То је уствари главни циљ, који ставимо. Ако ће у будућнсти доћи до потребе за таквом структуром, она мора да делује на парламентарној основи – легитимно, контролисано и одговорно.

Недавно се сазнало да чланови парламентарне комисије нису могли да иду из Лисабона за Атину – Грчка је замолила да се посета одгоди. Иначе, од 1. јануара 2014. године та је земља преузела пуномоћја председника у ЕУ. Питање, шта је изазвало молбу Грка да одустану од сусрета с парламентарним инспекторима, остаје отворено.

Олег Севергин,