Митрополит Јувеналиј: Срца руских грађана увек се одазивају на туђу невољу

08-01-2014 08:04:55 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Уочи православног Божића који се у Русији обележава у ноћи између 6. и 7. јануара, митрополит Крутицки и Коломенски Јувеналиј честитао је слушаоцима Гласа Русије велики празник.

Возљубљени о Господе служитељи олтара Господњег, свечесни иноци и инокиње, драга браћо и сестре, слушаоци радија Глас Русије!

- Благодатном радошћу може се назвати оно осећање и срдачно расположење с којим дочекујемо празник Рођења Христовог, мислима пратећи витлејемске пастире и источне мудраце који су пожурили да се поклоне Богомладенцу Христу. Долазак на Земљу Спаситеља био је, по сведочењу светог Јеванђеља, означен величином божје славе, обећањем мира и тријумфа добре воље међу људима. У смирењу и трепету приступићемо колевци младенца Исуса. Он, творац неба и земље, умалио се како би даровао спасење, вечити живот и познање истине свима – богатим и сиромашним, старим и младим, болесним и здравим. И свако срце које верује тежи да одговори Богу старањима у послу, љубави и милосрђем. Данас је засијао дан милости. Да не посегне нико осветом на нанету му увреду. Дошао је дан радости. Да не буде нико крив за жалост и тугу другог, позива нас преподобни Јефрем Сирин. Нама, чедима црквеним, надлежи да јачамо вером у Господа нашег Исуса Христа, да носимо благовест мира далеким и блиским. Ценићемо време и дату нам Богом повољну могућност да препорађамо у нашој Отаџбини свето православље и црквени живот. Турдићемо се на благо људи, по својим могућностима доприносећи победи добра, тријумфу правде и јачању морала. Прошле године Црква се много пута обраћала својим чедима са позивом да помогну у заштити људског живота, подршци сиромашнима и страдалницима. Са захвалношћу истичем да су се ваша срца жртвено одазивала на туђу невољу. Нека Господ награди за ову великодушност, дарујући вам благодетним даровима своју милост. Ступајући у ново Лето благости Божије и прослављајући велики празник Рођења Христовог, шаљем православним чедима Подмосковља и свештеницима, као и онима који чују моје речи, срдачну честитку и позивам вас на благосиљање Бога-младенца Исуса.