Руски улагачи изгубили интересовање за Кипар

08-01-2014 09:45:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Банкарска криза 2013. године претворила је Кипар у острво малера за инвеститоре. „Шишање“ депозита највише је погодило стране улагаче, између осталог из Русије. Плашећи се да не изгубе клијенте и поверење према финансијским структурама земље, кипарске власти су решиле не само да се званично извине, већ и да предложе држављанство као компензацију. Ипак, многи улагачи су одабрали да нађу себи другу земљу за свој капитал.

У пролеће 2013. банке Кипра, као и сва економија острвске државе, нашле су се на ивици банкротства. Тројка кредитора – Европска централна банка, Европска комисија и ММФ, пристали су да одобре помоћ, али под условом да Кипар испуни све захтеве. Један од њих је била санација кипарских банака - највеће финансијске структуре земље. Са неосигураног дела депозита – преко сто хиљада евра – било је отписано 47,55. У замену улагачима су биле издате акције банке. Добијени новац, који је назван „сумом вишка“, пребачен је у оснивачки капитал организације. Од оваквог решења највише су страдали руски грађани којима на Кипру припада око половина депозита. Укупан обим изгубљеног новца до данас није израчунат, истиче директор одељења за трговинске операције инвестиционе компаније Максвел Капитал Михаил Молодов:

- Према прогнозама неких аналитичара, руски улагачи, између осталог и правна лица, изгубили су на Кипру више од две милијарде долара. Тачну суму је тешко оценити, али она може да достигне од две до десет милијарди долара. Поводом тога ко је и шта изгубио, вероватно треба обратити пажњу на то ко је добио акције и ушао у састав Савета директора Банака Кипра. Акционери ове структуре постали су многи руски топ-менаџери.

Кипарске власти уверавају: без обзира на тако непопуларну меру, већина страних инвеститора је остала на Кипру. Ипак, многи експерти сматрају да су после „шишања“ улагачи почели активно да пребацују своју уштеђевину у другу надлежност, где су ризици од понављања сличне ситуације минимални. Нису изузетак ни руски грађани. Коментарише шеф одељења земаља и региона Европског института РАН Владислав Белов:

- Многи руски улагачи су напустили Кипар. Куда су отишли може само да се нагађа. Они су могли да оду у Холандију или Луксембург, могли су да оду у друге офшор зоне, зато што капитал воли званичну пореску оптимализацију, тачније места где је руски улагач видео за себе могућност оптимализације уз одређене гаранције.

Негодовање руских улагача је подстакло владу земље да се унапред извини за своје деловање и понуди осим акција проблематичне банке, држављанство и пореске олакшице. Али то је пре корак за поправљање имиџа него пуноправна замена, сматрају експерти и предвиђају залазак Кипра као офшор зоне у дугорочној перспективи.

Татјана Голованова,