Инвеститори заволели Twitter

08-01-2014 09:34:19 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/ keiyac/cc-by/ vostok.rs |


Cервис микроблогова Twitter ужива популарност не само код корисника Мреже, већ и код инвеститора. 2013. године је једна од највећих технолошких комапнија у свету спровела IPO . Месец дана после размештања њене су деонице порасле за 73 одсто.

Размештање деоница сервиса микроблогова Twitter признато је једним од најуспешнијих 2013. године. Почетком новембра током првобитног размештања папири компаније су били процењени у 26 долара по комаду, што је било изнад очекивања. Због високе потражње за вредносним папирима компаније књига упита је била препотписана неколико пута, и то на горњој граници дијапазона. После IPO капитализација компаније је постигла 14 млрд долара. Twitter је продао 13 одсто укупног броја обичних деоница и привукао укупно 1 млрд 800 хиљада долара. Дакле, IPO Twitter је постало највеће размештање деоница компаније Силицијумске долине од 2012. године, када је на тржиште изашао Facebook . Коментар генералног директора информативно-аналитичке агенције Telecomdaily Дениса Кускова.

- Излазак Twitter на IPO IT је успешан. Компанија се припремила, те узела у обзир проблеме, које је својевремено имао Facebook . Данас тржиште онлајн-ресурса је веома популарно. С једне стране, ту треба веома озбиљно бирати те ресурсе и те компаније, које је неопходно подржавати, јер је тржиште хетерогено, зато у некој компанији је могуће добити, у другој озбиљно изгубити.

О узроцима огромног интересовања инвеститора према IT -компанијама прича експерт инвестиционог фонда FINAM Global Леонид Делицин.

- Инвеститори желе да улажу у нови технолошки талас, који ствара нова велика тржишта, нову робу, услуге, на којима се може зарадити. То је другачије, него шпекулисање на старим активима, који зависе од данашње економске конјунктуре. И даље основни технолошки талас су информативне телекомуникационе технологије.

Међутим, нова тенденција је сврстала инвеститоре у два тима. Једни тврде да су улагања у овај сегмент економије само привремени данак моди, која је више основана на емоцијама и љубави према ноу-хау, него на реалним рачуницама. Други инвеститори су оптимистичнији, те су уверени да компаније попут Twitter имају велики потенцијал раста, односно, обећавају власницима деоница огромне профите.

За сада показатељи Twitter нису најбољи. Чисти губитак током последња три месеца се повећао троструко на 64,6 милиона долара. Twitter много троши за апсорбовање мањих технологичних компанија, стартапа и паралелних пројеката, - истичу аналитичари, те додају: интелектуални капитал компаније омогућује да се она развија и ради на стварању сопственог производа, привлачећи што више корисника. Управо то, са своје стране, привлачи даваоце рекламе и инвеститоре.