Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Шпијунске игре САД

Шпијунске игре САД

08-01-2014 09:20:52 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


2013. године свет је захватила шпијуноманија. После откривења бившег сарадника америчке Агенције за националну безбедност (АНБ) Едварда Сноудена, постало је јасно да САД свакодневно прате дејства и кретање 5 милијарди људи. Активност америчке обавештајне службе испровоцирала је буру негодовања у многим земљама света. Посебно су незадовољни савезници и партнери САД.

Шпијунски скандал се разбуктао на лето 2013. године. После раскинкавања бившег сарадника Ције Едварда Сноудена, тема електронског праћења власти САД сопствених и страних грађана није силазила са првих страница новина. било је речи не само о прислушкивању телефонских разговора, већ и о видео посматрању људи који ништа не сумњају кроз њихове сопствене компјутере.

Жртве тоталног праћења били су не само обични грађани САД, Старог Света и других земаља, већ и многи политичари. Укупно под калпаком АНБ нашло се 5 милијарди људи. Како кажу експерти, такве размере шпијунаже могао је само да сања Трећи рајх, Штази и КГБ.

Активност америчке обавештајне службе је испровоцирала буру негодовања у читавом свету. САД су обећале да ће укротити АНБ и цију. Али у џентлменско понашање специјалних служби нико није поверовао. Амбасадоре САД скоро сваког дана позивали су лидери разних земаља ради објашњења. Односи између Вашингтона и европских држава веома су пољуљани. Председник Барак Обама био је приморан да се оправдава пред шефовима разних држава, објашњавајући свима да он ништа није подозревао о тоталном праћењу АНБ грађана читавог света.

После тога земље које су постале жртве америчке шпијунаже, из све снаге покушале су да заштите своје тајне. У зависности од тога колико имају новца и маште. У ЕУ чиновницима забрањују да користе мобилне телефоне за време затворених саветовања или их терају да прелазе са обичних телефона на специјалне уређаје са функцијом шифрирања разговора. Министри иностраних послова земаља које чине јужноамеричко тржиште решили су да направе заједничку структуру за борбу против електронске шпијунаже. Државе БРИКС намеравају да разраде сопствени сајберпростор независан од САД – некакав аналог Интернета, говори члан комисије Друштвене коморе Русије за науку и иновације Антон Коробков-Земљански.

- Мислим да ће сада наступити епоха колосалног финансирања разрада система безбедности, нових алгоритама шифровања, слања фајлова како би се смирили грађани у конкретним земљама. Вероватно ће владе ових земаља предложити неке националне поштанске системе, могуће неке претраживаче, мреже фајлова, чију безбедност и заштиту ће гарантовати држава.

Међутим из докумената које је предао Едвард Сноуден постало је јасно да се Аустралија такође бавила електронском шпијунажом. Чинила је то Управа радиотехничке одбране земље у читавом низу држава Азије, користећи инфраструктуру амбасада. Пресретање телефонских разговора, радисигнала и интернета водило се у оквиру операције Стејтрум у којој је учествовало 5 земаља под руководством САД. Министарства иностраних послова Индонезије, Кине, Тајланда и Малезије су уложила протест. Коришћење дипломатских мисија у обавештајне сврхе је раширена пракса. Говори војни експерт Михаил Ходарјонок:

- У већини случајева све амбасаде и велики део радника амбасада стистематски се користе у обавештајне сврхе. То је својеврсна норма, и томе се не треба чудити. Аустралија је упориште европске цивилизације у Азијском региону. Могуће да су специјалне службе ове земље биле укључене у извлачење информација у корист САД и у сопствене сврхе.

После тога шпијуноманија у правом смсилу речи је захватила читав свет. Нови талас скандала подигао се пошто је Берлин ухватио да Лондон прислушкује бундестаг. Испоставило се да је Велика Британија користила амбасаду у немачкој престоници ради праћења бундестага који се налази у комшилуку, као и офиса канцелара Ангеле Меркел.

Откровења Едварда Сноудена су учинила доступним јавности оно за шта су политичари највероватније знали, али су више волели деликатно да ћуте. Посебно јак ударац је био нанет образу САД као светионику демократије и узору за подражавање. Шпијунски скандали јасно су ставили до знања свету да је демократија на амерички начин нешто само за америчку употребу.

Ксенија Мељникова,