Хоће ли бити поделе Месеца?

06-01-2014 10:16:06 | | / vostok.rs |


Средином 21. века Месец ће бити своје врсте седми континент Земље, кажу експерти. На сателиту ће се освајати окополарни простори, градиће се базе. Није искључено, да ће се сукобити економски интереси разних земаља.

Део научних кругова прави паралелу између арктичког епиконтиненталног појаса и Месеца, и сматра да ће и тамо настати конкурентска борба. Различите земље ће тежити да добију делове простора око полова, где су најповољнија места за изградњу база за боравак људи. Управо на половима је откривена значајна количина леда. Из њега се може добити кисеоник за космонауте, вода за пиће и водоник, односно ракетно гориво. Осим тога сателит има природна богатства, међу којима и ретки метале. Поред база може бити развијена рударства индустрија. Добијање метала на Месецу и његов транспорт на Земљу било би изузетно скупо. Али за неко време, када његове залихе на Земљи буду при крају, - Месецу нема алтернативе. То су аргументи оних, који конкуренцију сматрају неминовном.


Највероватније ће се питање поделе полова и природних богатства решити на цивилизовани начин, сматра начелник одељења истраживања Месеца и планета Државног астрономског института Штернберга Московског државног универзитета Владислав Шевченко.

- Не би желео, да се све то тумачи као борба. Када је била трка за Месец између СССР и САД, Американци нису до краја спровели свој програм Аполон. Они су обишли Совјетски Савез и прекинули прогам: више није било интересантно. Пришао сам са америчким колегама, и они су говорили, да је требало наставити. И када не би било такве трке, они би наставили и даље. Можда заједно са Совјетским Савезом, уколико би се договорили. Тако да је у будућности рационалније да се делује заједнички, а не да се води борба и улази у сукоб.

Уговор о свемиру 1967. године проглашава Месец баштином целог човечанства. Тамо се може оградити плац, али то нема никакве правне снаге. А подизање заставе на земаљском сателиту, што су учинили астронаути и међупланетарне станице, то је симболичан чин. Тако да упоређење Месеца са Арктиком није сасвим коректно. Месец је пре свега извор научних сазнања, и треба га заједнички користити, изнопси своје убеђење заменик директора Института космичких истраживања РАН Вјачеслав Родин.

- Наравно да ће међународна кооперација бити. Али тренутно никакве практичне привреде. Док није јасно, шта је са комерцијалне стране исплативо, постојаће заједничка научна сарадња. Научници не могу међусобно да комуницирају ако међу њима нема размене идеја. Сматрајте да је на Земљи заједничка екипа за истраживање Месеца.

Што се тиче привредника, у принципу може им се дозволити да разрађују месечева природна блага, допуштају могућност експерти. Места на половима Месеца има довољно за све. Међутим, за комерцијалну делатност на нашем сателиту ће вероватно бити потребно да се разраде међународне правне норме. Сам Уговор о свемиру кориговати не треба. Њега су ратификовали већина чланива међународне заједнице. Међутим постоје земље које документ нису потписали. Или су се придружили Уговору без потписивања и ратификације, као што су Кина и НДР Кореја, који имају статус придружених чланова. Колико агресивно ове земље могу да наступе на седмом континенту, тешко је прогнозирати.