Руској Армији вратили веру у себе

06-01-2014 09:03:31 | | Глас Русије/ vostok.rs |


2013. година је била година великих промена за Оружане снаге Руске Федерације. Активно се реализује велики програм модернизације армије. Масовни маневри и неочекиване провере, испоруке савременог наоружања, нови прилаз бојевој припреми војника — армија је покренута. Поново је постало занимљиво и престижно служити, истакао је у интевјуу за Глас Русије војни експерт, главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко:

- Започеле су серијске испоруке новог наоружања. При томе оне се врше комплетно. Тако ракетне бригаде добијају оперативно-тактички ракетни комплекс Искандер-М већ у бригадним комплетима, а не на комад, као што се дешавало претходних година. Врши се активна испорука авиона различите класе и хеликоптера ратном ваздухопловству. Стиже нова техника у копнене снаге. Посебна пажња се поклања средствима везе, управљања и навигације како би се искористиле све предности које даје коришћење високопрецизног наоружања.

Именовањем на дужност министра одбране земље Сергеја Шојгуа у армији су започеле неочекиване провере бојеве готовости трупа и масовни маневри, каже Игор Коротченко.

- Оружане снаге су врло позитивно примиле именовање министра Шојгуа, пошто његови практични кораци отварају велике перспективе. Пре свега, то је везано за то што се за официрски корпус појавио јасан и разумљив циљ: усавршавање бојеве припреме, увећање активности армије на полигонима, у поморским походима, увећање броја летова авиона даљње и стратешке авијације. Тачније армија је покренута. Значи, променила се и морална клима у официрским колективима. Зато што је основни смисао војне службе управо у томе да се у практичном погледу увежбавају задаци одбрамбене способности државе.

У проверу бојеве готовости министар Шојгу је унео елемент такмичења. На лето 2013. године у Русији су одржана прва међународна такмичења у тенковском бијатлону. У њима су учествовале посаде из Русије, Јерменије, Белорусије и Казахстана. Такмичења су се састојала од две етапе: кроса, тачније проласка сложене вишекилометарске марушруте са превладавањем разних препрека, и паљбе на три ватрене линије. Такмичења су била тако занимљива и поучна да су заинтересовала и НАТО земље. 2014. године у тенковском бијатлону су пожелеле да учествују Немачка, Италија и САД.

У јуну 2013. године ступио је на бојево дежурство нови радиотехнички центар у Армавиру у Краснодарској покрајини. 3. септембра сарадници центра су саопштили о лансирању балистичких ракета у акваторијуму Средозменог мора. Земље НАТО-а прво су одбијале да признају лансирање. Али касније се испоставило да је то било школско лансирање балистичких ракета Израела, који је претходно упознао са својим намерама САД. Тако је Русија показала своје могућности у праћењу изненадних ситуација у ваздушном и космичком простору.

Министарство одбране РФ је разрадило план делатности до 2020. године. Основни циљ је стварање армије која је у стању да се гарантовано супротстави сваком, чак технички најсавршенијем противнику. За разлику од претходних година, све тачке овог плана су осигуране финансирањем. Тако да 2014. годину руска армија дочекује са оптимизмом.

Татјана Табунова,