Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Меци звижде ли звижде

Меци звижде ли звижде

04-01-2014 10:50:23 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Година за нама прошла је у знаку читавог таласа вести из САД о случајевима примене оружја. Вести о још једној пуцњави у школи или поновном „обрачуну“ у сиромашним крајевима града стизале су по неколико пута месечно. Укупни број жртава ових злочина, при којима је долазило до примене ватрног оружја, мери се десетинама. При свему овоме, покушаји председника Обаме и Белог дома да пооштре контролу над продајом оружја наилазе на стални отпор републиканаца и лобија оружара, који успешно спречавају доношење закона који би ограничио промет оружја.

Иако је број жртава крајем године већ могао да се броји стотинама, ипак се тема ограничавања промета оружја на федералном нивоу избегава у Вашингтону. А још почетком године, чинило се, све ће се изменити - после трагедије у школи Сенди Хук, где је психички неуравнотежен човек убио 20 деце и 6 учитеља. Барак Обама је објавио прави крсташки поход против лобија оружара, а породице погинулих су, једна за другом долазиле у Вашингтон. Ево шта је изјавио у априлу Марк Барден, чији је 7-годишњи син Денијел погинуо током пуцњаве у школи Сенди Хук:

- Нико не би требало да пролази кроз ово, кроз шта смо ми прошли заједно са хиљадама других људи који су изгубили неког због насиља, односно пуцњаве из ватрног оружја. Ето зашто смо ми овде. Пооштравање провера свих оних који купују оружје неће вратити наше најмилије, али ће спасити животе многих других људи.

За сада је могуће купити оружје у многим савезним државама Америке само уз лична документа, ако купац има више од 18 година. И нема никаквих провера. Ипак, без обзира на све покушаје оних који се боре за пооштравање контроле, лоби који заступа интересе оружара далеко је моћнији. Сви нацрти закона који су били представљени у конгресу, доживели су несупех. Обама не скрива разочарање и гнев:

- Мањина у сенату САД је решила да је „мало“ жртава. Они су блокирали реформу промета оружја на очиглед родбине жртава трагедије који су управо овим поводом и дошли у сенат. Лоби оружара и њихове присталице у сенату отворено су лагали друштво о овом нацрту закона. Неуспех закона значи да ће преступници, као до сада лако моћи да дођу до оружја.

Трагедија која их је задесила, приморала је многе обичне Американце да почну да се баве политиком. Сенди Филипс је изгубила кћерку током пуцњаве у биоскопу у Денверу у држави Колорадо 2012.године. Сада се очајна мајка бори да од политичара добије сагласност за пооштравање закона:

- Имам један циљ: да ниједан родитељ не прође кроз оно кроз шта сам ја прошла. Знате, и ми у кући имамо пиштољ. Као и милиони других Американаца ми смо мислили да ће нас он заштити. Али, показало се да то није тако. И након убиства наше кћерке, почели смо да се питамо и да постављамо питања. Како је могуће да преко Интернета можете да купите 600 патрона муниције и да нико ништа не пита. Ово могу да купе и злочинци, убице, психички оболели људи.

Без обзира на јавне, емотивне наступе људи као што је Сенди Филипс, за сада и даље, цинично побеђују оружари. Политичари се скривају иза одредбе устава, која гарантује право сваком Американцу да поседује оружје. Крвава цена, коју, како ствари стоје, плаћају хиљаде Американаца због овог, уставом гарантованог права, не брине много полтичаре. А на све то, и ризик за политичаре је велики, што се тиче могућих последица. Зато се ове теме политичари у Вашингтону, клоне.

Роман Мамонов,