Путин: нема оправдања за терористичке нападе на становништво

03-01-2014 10:29:04 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин је пред новогодишње празнике посетио Хабаровск и околину која је протеклог лета страдала због велики поплава. Том приликом председник је посетио и становнике овог краја. Већ 1. јануара рано ујутру, Путин је стигао у Волгоград, где су пред саме празнике стрдали грађани у два терористичка напада. Шеф државе је одржао састанак са надлежнима за борбу против тероризма, отишао на једно од места где је прогрмела експлозија и посетио рањене у градској болници.

Првог дана нове године председник Русије Владимир Путин је долетео у Волгоград. Град у којем су 29. и 30. децембра била извршена два терористичка напада, опоравља се од трагедије. На састанку који је шеф државе одржао у Волгограду, присуствовали су шефови ФСБ и МУП Александар Боротников и Владимир Колокољцев, губернатор Волгоградског краја и руководилац оружаних снага региона. Путин је на састанку изјавио:

- За ужас овог злочина, који је овде извршен, у Волгограду, нема додатних коментара. Чиме год да је био мотивисан злочин, нема никаквог оправдања за напад на становништво, посебно жене и децу.

Председник је подвукао да при спровођењу специјалних операција руске специјалне снаге имају приоритет, а то је безбедност цивила:

- Скрећем вашу пажњу на то да специјалне снаге, при спровођењу посебних операција чине све како би омогућиле безбедност управо становништва и пре свега деце и жена.

На самом почетку састанка шеф државе је предложио учесницима да изнесу пред јавност, какве су мере већ предузели надлежни органи и специјалне службе за осигуравање безбедности грађана у читавој држави. Такође, затражио је и извештај о томе шта је све учињено за породице погинулих и повређених.

Након тога је Владимир Путин саслушао извештај министарке здравља Веронике Скворцове о организацији рада у локалним клиникама и централним московским здравственим институцијама.

После састанка са надлежнима из безбедносног ресора Русије, шеф државе је отишао на једно од места где је извршен напад и посетио је рањене у болници. Владимир Путин се код дежурних лекара распитао о стању повређених и разговарао је са рањенима. Једна од пацијенткиња се захвалила председнику за његову бригу и уверила га је да „грађани Волгограда имају јак дух“. Председник је свим пацијентима и повређенима честитао Нову годину и пожелео што бржи опоравак.