Евроинтеграције: не економска, већ политичка стратегија

03-01-2014 10:25:59 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Украјина улази у нову годину у стању социјално-политичког раскола. Крајем 2013.године власти су морале да донесу тешку одлуку, односно да одустану од споразума о партнерству са Европом. Овај је корак омогућио држави да се буквално спасе од економског краха. Ситуација је ишла на руку опозицији која је покушала да дестабилизује ситуацију у држави.

21. новембра председник државе Виктор Јанукович је изјавио да држава за сада није спремна да потпише Споразум о придруживању са ЕУ, иако су припреме трајале читаве четири године:

- Када дођемо на онај ниво који је нама повољан, тог момента, када се са ЕУ можемо договорити о свему, а да то одговара нашим националним интересима, можемо се договорити или водити преговоре о потписивању Споразума. А када ће доћи тај моменат, време ће показати. Волео бих да је тај тренутак дошао раније, али све што се тиче услова, то је принципијално питање.

Запад је у овој одлуци видео резултат притиска, који је Москва наводно извшрила на Кијев. „Хистерична“ реакција Европљана, како ју је оценио шеф МСП-а Русије Сергеј Лавров, вероватно је била у вези са њиховом увереношћу да ће Украјина бити спремна на све, само како би се приближила ЕУ.

После одбијања Кијева да потпише споразум, у главном граду су почели немири. Хиљаде људи су изашле на Трг независности, а потом и опколили нека здања украјинске државне администрације. Ипак, време је показало да су евроинтеграције биле само окидач за опозицију, како би отпочели немири. Мало ко од оних, који су данима протествовали у шаторима на главном тргу у Кијеву, се заиста бавио могућим последицама придруживања.

Економски, интеграција Украјине није корисна ни за једну страну. Али, Европљани су пратили не само финансијске, колико и геополитичке интересе, сматра директор Института савремених медија Кирил Танаев:

- ЕУ, у конкретном случају са Украјином, ништа за себе није добила. Цела добит од придруживања и зоне слободне трговине би се налазила у зони идеологије, пропаганде. Симболично, да је Кијев потписао овај споразум, то би значило за Украјуину да заувек окреће леђа Русији.

Према мишљењу експерата, евроинтеграције ће остати кључна реч политичке борбе у Украјини у 2015.години, обзиром да ће тада почети председничка изборна трка. О својој жељи да учествује на предстојећим изборима већ је говорио председник Виктор Јанукович, као и неки представници опозиције која се залаже за зближавање са ЕУ, без обзира на све недостатке овог партнерства.

Кира Калинина,