Међународна заједница престаје да страхује од Северне Кореје

02-01-2014 10:31:00 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Северна Кореја већ две године живе под новим лидером Ким Џонг Уном, остајући при том, можда, најзатворенијом државом на свету. Иако је Пјонгјанг кренуо, истина, доста опрезно, у реформе, он не намерава да напусти старе политичке метода. Једна од њих су претње међународној заједници новим ратом на Корејском полуострву. Пјонгјанг је још једном, у пролеће 2013. године, прибегао овој пракси.

Погоршање ситуације на Корејском полуострву почело је у марту. Тада, Пјонгјанг је запретио да ће напасти америчке базе на Гуаму и Хавајима. Ова претња је била одговор на заједничке војне маневре САД и Јужне Кореје. Легенда војних вежби је предпостављала бомбардовање Северне Кореје. Већ 30 марта, Пјонгјанг је саопштио да је ушао у "ратно стање" са Сеулом. Након тога, Ким Џонг Ун је саопштио да Северна Кореја одмрзава реактор у Јонгбјону и да се припрема да тестира балистичку ракету. Међутим, упркос претећем тону тих изјава, нико их за озбиљно није узимао. Директор корејских истраживачких програма Института за економију Георгиј Толораја примећује:

- Овог пролећа, Севернокорејци су приредили невиђену PR кампању плашења међународне заједнице како би скренули пажњу на себе. Ту се јасно видела жеља лидера да скрене пажњу међународне заједнице и својих грађана на себе. Али, у исто време, одмах је постало јасно да неких заиста озбиљних војних акција од Пјонгјанга не треба очекивати. Дакле, можемо рећи да овај покушај није успео. Управо зато, Пјонгјанг је прилично брзо прешао у мирније воде.

Можда би претње Северне Кореје имале већи ефекат да Пјонгјанг у прошлости није злоупотребљавао такве најаве. Међународна заједница је навикла да Северна Кореја користи ову технику као елемент трговине зарад добијања хуманитарне помоћи. Истовремено, претећи покретањем рата, Северна Кореја одржава себи високу цену, мишљење шефа Савета за спољну и одбрамбену политику Фјодора Лукјанова:

- Северном Корејом владају не полуделе камиказе, већ врло рационални људи. С тим што је њихова рационалност усмерена на једну ствар - да их сви оставе на миру, како би се одржали на власти. Зато ће игра на ивици дуго трајати. Та драма има велике размере, до упозорења амбасадама, укључујући и руску, да, добро, хајде, евакуишите се, јер вам не можемо гарантовати сигурност.

Истина, за време пролећне кризе био је један необичан детаљ: овај пут Пјонгјанг је баш наљутио свог патрона - Кину. У Пекингу страхују да ће због акција Северне Кореје Американци појачати своје војно присуство у региону, на тај начин мењајући досадашњи однос снага. Међутим, добар однос са Кином је од кључног значаја за Северну Кореју. Кина, не само да своме комшији пружа помоћ, већ и у неком смислу, служи као модел за угледање. Посебан значај за Пјонгјанг има то што је Кина успела да спроведе реформе без промене облика владавине. Иако је реч "реформа" у Северној Кореји забрањена, при Ким Џонг Уном живот у земљи се променио. Коментар Георгија Толораја:

- Сада у Северној Кореји, у области привреде, можете радити готово све. Можете трговати, можете мењати новац, можете издавати простор, можете имати чак и предузећа и руднике, истина, не велике. Тј. држава је практично изашла из микро сектора. Она држи конце у својим рукама само у јавном сектору. Фактички, постоји друштвени уговор према коме је народ у обавези да не критикује власт, не оспорава политички режим и не покушава да води опозиционе разговоре - све то се немилосрдно кажњава, а у привреди, у економском животу, у свакодневном животу, људи могу да раде све што желе.

Управо економија може бити кључ за нормализацију односа Пјонгјанга и Сеула. Шта буду тешње економске везе између Севера и Југа, теже ће им бити да се међусобно свађају. Из ове перспективе, од посебног значаја је споразум постигнут током посете Владимира Путина Јужној Кореји. Тај Меморандум о разумевању се односи на модернизацију железничке пруге и објеката инфраструктуре севернокорејске луке Раџинод стране руске компаније РЖД. Захваљујући напорима руске стране, у пројекат су укључене и јужнокорејске компаније. Од 2011, предузећима Републике Кореје је било забрањено да улажу у било које пројекте у Северној Кореји. Зато, потписани током Путинове посете документ има двоструко значење: с једне стране, помаже у зближавању Сеула и Пјонгјанга, а са друге - истиче улогу Русије у нормализацији односа између Севера и Југа.

Артем Кобзјев,