Зимска Универзијада 2019. године у Краснојарску представиће свету Сибир

01-01-2014 06:20:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Краснојарск је започео припрему за зимску Универзијаду 2019. године. Право да организује Светске студентске игре сибирски град је освојио у новембру на извршном комитету Међународног студентскго спортског савеза – FISU . Желимо да откријемо свету Сибир – изјавио је губернатор Краснојарске покрајине Лав Кузњецов. О томе како тече прпрема за овај спортски форум, он је рекао у интервјуу за Глас Русије.

Према речима губернатора, у Краснојарску већ сада активно се развија спортска инфраструктура. Делују скијашке трасе, неколико ледених арена, као и Академија бијатлона. У граду је изграђен кампус Сибирског федералног универзитета, где ће живети учесници Универзијаде. У наредних 5 година у Краснојарску треба да буде изграђен читав низ објеката како би 2019. године град на Јенисеју постао једна од најбољих престоница у историји студентских игара, каже Лав Кузњецов.

- Данас је Краснојарск један од сибирских градова са најдинамичнијим развојем. Прошле године број грађана премашио је милион. И како би се дао нови подстицај развоју, за нас је врло важно да испричамо о себи, да пружимо могућност становницима других градова да нас упознају, истиче Лав Кузњецов. Како је показало исуство Казања, који је био домаћин летње Универзијаде 2013. године, прирпема за такав значајан међународни догађај одлична је могућност за самоиспољавање.

Ипак Казањ се налази у Европском делу Русије. А Сибир, Краснојарска покрајина, то је данас бела мрља на карти света. Зато многи имају овакве асоцијације: хладноћа, медведи и људи који некако тамо преживљавају. задатак Универзијаде који смо формулисали јесте да се открије Сибир. У оквиру геополитике коју је прогласио председник, данас је источни вектор један од кључних са тачке гледишта социјално-економског развоја наше земље. Задатак Универзијаде је спорт, наравно, али у првом реду управо социјално-економски развој. Отварање Сибира за свет и могућност да покажемо себе и да добијемо могућност да видимо друге.

После летње Универзијаде у Казању експерти FISU су истакли да је Русија поставила врло висок ниво у погледу организације и одржавања спортских студентских форума. Такви високи стандарди ће бити задржани у току припреме Универзијаде у Краснојарску, рекао је Лав Кузњецов.

- Обавезно ћемо користити искуство Казања. Већ смо у фази пријаве тесно сарађивали. Желим да захвалим читавом тиму који је безобзира на припрему своје универзијаде поклонио нама пажњу, преносио искуство. Све то је омогућило да победимо. При томе за нас су гласали једногласно. Зато ћемо користити искуство Казања, Сочија. Користићемо искуство Казахстана, зато што је 2017. Универзијада бити у Алма-Ати.

Лав Кузњецов је истакао још један важан детаљ – подршку Универзијаде од стране становника града, посебно омладине.

- Доминирајућа већина од самог почетка је подржавала ову иницијативу. Постоје, наравно, скептици, али то је нормално. Наш задатак је да докажемо и убедимо их да је то потребно. Али сви схватају да Краснојарск и Сибир у целини још ни једном нису представљали Русију у тако значајном међународном спортском и социјалном догађају.

Како се очекује, 2019. године у Краснојарск ће доћи више од 5000 студената из преко 60 земаља. Русија ће први пут организовати зимску Универзијаду.

Светлана Калмикова,