Гаспром увећао извозне испоруке за 16%

01-01-2014 06:08:57 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Гаспром резимира резултате године. Према прелиминарним подацима највеће светске гасне компаније, било је извезено више од 160 милијарди кубних метара плавог горива. Динамика у поређењу са 2012. је врло упечатљива – раст од 16%.

Без обзира на то што је просечна извозна цена Гаспрома мало пала – за 5,5% до 380 долара за хиљаду кубних метара, према резултатима године зарада од страних изпорука је показала убедљив раст на рачун обима – плус 10%. Тако прихов од извоза изнеће 61 и по милијарду долара. На руку Гаспрому је ишла у првом реду коњуктура светског тржишта, каже директор за аналитику Московског нафтног и гасног центра аудиторско-консалтиншке компаније Ернст енд Јанг Денис Борисов.

- Актуална година несумњиво може да се назове прилично успешном по обиму извоза. Основи разлог је ситуација на глобалним гасним тржиштима. У првом реду треба истаћи битан раст цене течног природног гас ана тржиштима Азијско-Тихоокеанског региона. Као последица, практично сав спободан неуговорени гас је отишао тамо, ослбодивши тако нишу за Гаспром.

Такође је пала експлоатација у Алжиру, који је један од значајних фактора на гасном тржишту Европе, испоруке из Либије су биле нестабилне, што је омогућило руској компанији да увећа извоз у Италију, истичу у Институту за националну енергетику. Осим тога, помогла је хладна зима, због које су битно пале резерве у европским складиштима. Без обзира на то што ови фактори могу да буду подвргнути колебањима, тешко да позиција руске компаније на страним тржиштима нешто озбиљно прети, наставља Денис Борисов.

Према прогнозама самог Гаспрома, потражња за гасом ће расти – већ до 2025. гоине Европи ће бити потребно додатних 145 милијарди кубних метара. Тако да места на тржишту има за све, сматра начелник аналитичког одељења инвестиционе компаније Цирих Капитал Менаџмент Николај Подлевских.

- Мислим да ће испоруке 2014. бити отприлике на нивоу повољне 2013. године. Можда ће поћи за руком да се добије мали прираштај. Али чак ако резултати једноставо понове 2013. годину, то ће бити приличо добар показатељ.

Уз то, по мишљењу експерата, САД тешко да су заинтересоване за то да избацују натржиште битне обиме гаса – јефтино гориво захтева сопствену економију која се још опоравља од кризе. А чувена револуција гаса из шкриљаца у САД захваљујући којој је земља постала независна од страних тржишта, није вечна. Технологије експлоатације гаса из шркиљаца су такве да ова налазишта пресушују много брже од традиционалних. А рентабилност шкриљачних налазишта у већој мери се подржава вештаки – на рачун олакшица и субвенција државе.