Спасти Академика Шокаљског

31-12-2013 07:06:36 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


Кинески Снежни дракон није успео да отопи антарктичке ледове у којима се заглавио брод Академик Шокаљски. Сада је једина нада аустралијски ледоломац Аурора Устралис који се такође укључио у спасилачку операцију. Истовремено кинески морнари разматрају могућност евакуације чланова посаде и путника са руског брода хеликоптером. Он је начинио неколико кругова над Шокаљским у трагању за безбедном платформом за слетање.

Аустралијски ледоломац Аурора је већ трећи по реду који покушава да пружи помоћ руском броду Академик Шокаљски. Прва два брода – француски Астролаб и кинески XueLongнису успели да се приближе региону несреће због дебелог леда, објашњава директор Далекоисточног регионалног научно-истраживачког хидрометеоролошког института Јуриј Волков:

- Кинески брод се зауставио 6,9 миља ка Истоку. Он стоји и чека долазак аустралијског ледоломца како би заједно планирали рад на ослобађању Шокаљског од леда: како да се ослободи, како да се изведе.

У ледене окове Академик Шокаљски је доспео 24. децембра. Због наглог погоршања времена, брод се заглавио у леду антаркичке обале. Убрзо је тамо започела јака снежна бура: ветар је ојачао до 20 метара у секунди. На броду се налазе 74 особе: 22 руска грађанина, чланови посаде и 52 путника – то је група научника из аустралијске експедиције и путници који је прате. Без обзира на сву озбиљност ситуације, на броду остаје мирно. Шта више, истраживачи се труде да искористе време корисно и баве се научном делатношћу, говори Јуриј Волков.

- Техничко стање брода је задовољавајуће. Експедиција је у јеку, мере, раде и желе да наставе свој рад. Ветар је ослабио, а ледена ситауција је за сада иста.

Чланови експедиције заглављени у леду одржавају везу са рођацима преко Интернета: Код нас је све у реду. Хранимо се три пута дневно, ходамо по леду и бавимо се истраживањима. Овде је врло лепо, пише на Интернету један од научника. Ако се време буде побољшавало, то ће помоћи да се извуче брод из леденог заробљеништва, каже капетан брода Академик Шокаљски Игор Кисељов.

- Температура ваздуха је плус три, ветар југоисточни 5-7 метара у секунди, видљивост око 7 миља. Нормално летње време за Антакртик.

Ипак дебљина леда у региону наставља да расте. Ако аустралијски брод који жури у помоћ исто као и кинеске не успе да пробоје све већи снежни панцир, евакуација путника ће се обављати ваздухом, а спас брода ће бити одложен до повољнијих прилика.

Милена Фаустова,