Коме је потребан нови терористички акт у Волгограду?

31-12-2013 05:04:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Нови терористички акт у Волгограду. Рано јуче ујутру је дигнут у ваздух градски тролејбус, по саопштњима регионалних власти 14 особа је погинуло, 30 повређено, међу њима једногодишње дете. Према прелиминарним оценама, снага експлозивне направе је била већа него дан раније на железничкој станици. Ко стоји иза серије волгоградских експлозија и које циљеве има, Глас Русије је утврдио код експерата.

Према саопштењима очевидаца, многи становници Волгограда избегавају вожњу јавним саобраћајем и по граду иду пешке. Људи су уплашени. Како је истакао експерт за кризне ситауције, ветеран специјалног одреда Вимпел Лав Корољков, то је био један од циљева терориста, пре свега због немогућности да се потпуно осигура режим безбедности у саобраћају.

- Немогуће је свако саобраћајно средство или место масовног окупљања људи узети под апсолутну стражу, ради тога треба све прекинути: да не ради јавни саобаћај, да буду затворени тржни центри, железничке станице. Али то је немогуће. У току је процес дестабилизације опште ситауције. Такви терористички акти са великим бројем жртава међу цивилима усмерени су на дестабилизацију ситуације.

Волгоград привлачи пажњу теририста пошто је велики саобраћајни чвор на југу Русије. Терористички акт извршен тамо неизбежно ће изазвати велики одјек, а то је циљ злочинаца, истичу стручњаци.

Поводом могућих наручилаца датих терористичких актова експерти сматрају да су то групације које проповедају идеје радикалног ислама. Основна претпоставка би могла да потиче од терористичких организација религиозног умсерења које су се утврдиле на Блиском Истоку, изјавио је у интервјуу за Глас Русије израелски политиколог Алекс Коган.

- То могу да буду они који инсистирају на територијалном одвајању, на максималном премештању севернокавскаских територија под своју контролу и њихово претварање у плодотворно тле за будући калифат. Нешто слично је наишло на јак одјек на Блиском Истоку и у Северној Африци у последње време.

Председник Русије Владимир Путин издао је Националном антитерористичком комитету низ наредби поводом јачања безбедности на читавој територији Русије и посебно у Волгоградској области. Председник ће добијати свакодневни извештај од Националног антитерористичког комитета о примењеним мерама, а такође ће добијати оперативне извештаје о ситуацији.

У међувремену у Волгограду су отказане све новогодишње свечаности за 31. децембар у којима учествују деца. Од првог до трећег јануара 2014. у региону су објављени дани жалости.

Григориј Миленин,