Путин – човек године, сада по верзији Тајмса

31-12-2013 09:41:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Угледни британски лист Тајмс назвао је председника Русије Владимира Путина човеком године на међународној арени. Међу његовим очигледним заслугама је спречавање спољне војне интервенције у сиријски конфликт и зближавање са Кијевом уконтексту покушаја интеграције Украјине у ЕУ. Два месеца раније Путин је стао на чело рејтинга утицаја на светску политику у другом водећем пословном издању – америчком листу Форбс.

Западна штампа која се никада није одликовала посебним симпатијама према Русији и њеном лидеру, већ други пут за кратко време одаје палму првенства по утицају на међународни систем односа Владимиру Путину. И овде је превладао професионализам, а не идеолошке поставке. Успеси Москве у решавању таквог критичног за читав Блиски Исток питања као што је регулисање сиријског проблема без спољне војне акције очигледни су без сувишних коментара. Што се тиче Украјине, кредит од 15 милијарди и значајни попусти на руски гас омогућили су Кијеву да избегне прави економски колапс и неминовну дубоку политичку кризу која би иза њега уследила. Довољно је сетити се да су европски стратези нудили Украјини фаталне услове придруживања у својству асоцираног, у суштини неравноправног члана, као и минималну и уз то ни из далека не неповратну финансијску помоћ.

Кључни критеријум за избор Човека године издавач Тајмса Хенри Лус одредио је врло једноставно: лице које је у највећој мери утицало на догађаје минуле године. Званично то је формулисано овако – избор човека или људи који су више о других утицали на вести и на наше животе – у добром смислу или лошем.

Експерт Фонда за историјске перспективе Павел Свјатенков сматра мишљење редакције сасвим оправданим.

- Управо Путин је одиграо кључну улогу у томе што западна агресија у Сирији која се чинила неизбежном није извршена. И његова улога у решавању, или у сваком случају у смиривању кризе у Украјини, настале пошто је председник ове земље Виктор Јанукович ипак одбио да потпише споразум о придруживању ЕУ, такође је значајна. Заиста, Путин без сваког ласкања протекле године у међународној политици јесте човек број један.

Између осталог, сам председник Русије после недавног објављивања рејтинга у листу Форбс сасвим мирно је примио вођство. Између осталог он је рекао да овакве номинације могу да ограниче у доношењу одлука. Осим тога, сами рејтинзи се стално мењају и зато он више воли да мање обраћа пажњу на то.

Генерални директор Центра за политичку анализу Павел Данилин подвукао је друга важна достигнућа Москве у минулој години.

- То је пробој у иранском правцу – рат у Ирану је спречен. Русији је пошло за руком да убеди Израел и САД да ова земља има право на цивилно коришћење нуклеарне енергетике. Током десет година Москва је покушала да то учини и коначно је успела. Нама су наравно многи незадовољни, пошто такво јачање Русије није свима од користи. Тим пре што је Русија успешно одржала самит Двадесеторице, а ову организацију је она сама смислила. И припрема се за самит Осморке 2014. године. Коначно, Олимпијада такође служи јачању имиџа Русије. Зато не чуди што је Путин био проглашен за главног светског лидера.

Треба подсетити и на пружање привременог азила бившем агенту Агенције националне безбедности Едварду Сноудену од стране Русије, захваљујући чему читав свет до данас има могућност да се упознаје са тајним и не увек законитим методама рада западних специјалних служби које имају мало заједничког са уобичајеним декларацијама о демократији и поштовању људских права.

Иљја Харламов,