Антидопинг: како откривају нарушиоце

29-12-2013 12:06:11 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Пре почетка Олимпијских игара у Сочију остаје нешто више од месеца дана. Спортисти имају контролна такмичења. Уочи Олимпијаде ништа мање сложену припрему имају антидопиншке службе читавог света. Ту се природно поставља питање: могуће ли је организовати Олимпијске игре без иједног скандала са применом забрањених лекова? О томе на какав начин и са каквим методима се води данас борба против допинга, нашем дописнику Јелени Соколовој, која је раније била професионална спортисткиња, испричали су руководиоци руских антидопиншких служби.

Извршни директор некомерцијалног партнерства руске антидопиншке агенције РУСАДА Никита Камајев сматра да је реално решити проблем употребе допинга. Једним од најјачих начина борбе против допинга он сматра увођење биолошких пасоша спортиста. Суштина је у томе да нема потребе да се тражи код спортиста сама забрањена супстанца. Спортиста се стално налази под контролом, нарочито онај, ко се налази у такозваном пулу тестирања, националном или међународном. Ако током дуже контроле се нађе одређена промена у показатељима, својствена само том спортисти, према индиректним подацима може да се тврди да је реч о примени забрањеног лека.

Стварање биолошких пасоша је почело још пре 5 година, званично је оно почело да се користи од 2009. године. Била сам једна од првих, за кога је био створен такав пасош, каже Јелена Соколова.

Пред микрофоном је Никита Камајев.

- Увођењем биолошких пасоша, између осталих, стероидног и ендокринолошког модула, укида се проблем тражења било којих супстанци, чак оних, које кратко делују, и других утицаја на организам. Било које промене биохемије и физиологије ће се пратити путем биопасоша према индиректним показатељима. Немогуће је да се избегну те промене при примени забрањених средстава. Потребна је само политичка воља од стране Светске антидопиншке агенције ВАДА ради увођења таквих метода контроле, између осталих, два нова модула биолошког пасоша.

Данас се широко користи још један начин индиректног проналажења забрањеног лека у организму – маркери. Постоји и начин интелектуалних, или, како ја замишљам, детективских истрага. Реч је о откривању случаја кршења антидопиншких правила уз коришћење правних органа, објашњава шеф оделења антидопиншког обезбеђења и међуресорске сарадње Министраства спорта Русије Наталија Желанова.

- Политика ВАДА је тешња сарадња с полициским службама да би се пресуда изрицала не на основи истраживања, већ на основи информација, које пружају полицајци. Од краја 2011. године смо предали пуномоћја у кршењу антидопиншких правила Федералној служби РФ за контролу и промет дроге. Једна је ствар, када спортисту дисквалификује друштвена организација, друга је ствар, када то чини суд. Међутим, проценат позивања на одговорност спортског особља у свету је веома мали. То је од посебне важности за особље, које ради са непунолетним спортистима.

Истовремено антидопиншке службе покушавају да промене јавно мњење према проблему допинга и лицима, која га употребљавају. Пре 5 година према спортисти, који је оптужен за примену допинга, односили су се као према херју, који је незаслужно оптужен. Данас остаје или бити поштен, или богат да би искористио напредне лекове, који повећавају раст спортских резултата. Било како било, њихове разраде ће се увек водити, полазећи од добрих намера да се помогне људима, који имају проблеме са здрављем.

Е.Соколова,