Сергеј Безруков: Обичан човек је понекад веома сложен

29-12-2013 11:44:14 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Један од најпопуларнијих руских глумаца, идол позоришне и филмске публике – Сергеј Безруков – представио је свој први рад као редитељ на позорници Московског Губернијског позоришта. Пре 6 месеци је он прихватио предлог да буде на челу тог позоришта, ујединивши неколико мањих колектива. Прва премијера је приредба Тук на лук према драмским комадима руског комедиографа из 19. века Александра Островског.

Безруков-редитељ је узео као сиже линију познатог драмског комада Луди новац: о љубави поштеног предузимача Саве Васиљкова према размаженој племкињи Лидији Чебоксаровој. Иначе се у тој приредби налазе и лица из других познатих драмских комада, рецимо, Девојка без мираза… Потпуно је логично да је деби новог – Губернијског позоришта повезан са стваралаштвом Островског. Хероји његових драмских комада су већином из провинције. Сигурно и данас се у различитим регионима Русије, а чак и у Москви могу да се нађу људи слични херојима Островског. Рецимо, у градском рејону Кузминики, где се налази позориште. За колектив је најаважнија пажња према животу и осећањима обичних људи, - изјавио је Сергеј Безруков, када је постао уметнички руководилац тог позоришта.

- Желео бих да главни јунак у нашем позоришту постане обичан човек. То не значи да је он једноставан, ни примитиван. Често су такви људи веома сложени. Све, што није Москва је губернија. Зато желимо да говоримо о људима, који живе ван Москве.

Премијера је доживела велики успех. Сви су задовољни резултатом, то је добро. Главно је да су задовољни гледаоци, - каже Сергеј Безруков.

- Ипак радимо за гледаоце. Свакако, неко може да каже да ради за себе, за своје самоусавршавање – и тако нешто може да буде. Када излазим на позорницу у различитим улогама, често се понашам тако, како никада се не би понашао у животу… Ипак радимо да би наш рад оценили гледаоци, јер ако је твоја уметност потребна само теби – то је несрећа.

Познати су већ називи неколико следећих приредаба, које ће се давати у наредно време. Например, Први други долазак према истоименом роману познатог савременог писца Алексеја Слаповског. То је драмски комад о човеку из унутрашњости, који је поверовао преварантима да је он нови Христос.

Још једна очекивана премијера је дело руског савременог аутора Јарославе Пулинович Бекрајни април – успомене усамљеног човека у годинама о главним догађајима његовог живота, који су се дешавали увек у пролеће, у априлу.

Хоће ли глумити сам уметнички руководилац? Свакако, обећава Безруков. Његово учешће у представи - глумца огромног талента, који се према стваралаштву, професији односи веома озбиљно, - гаранција је успеха практично сваке представе.

Рита Болотска,