Руски клизачи се боре за пласман на Олимпијаду

28-12-2013 02:05:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Најјачи клизачи Русије бориће се за пласман на Олимпијски игре у Сочију. Тамо је на леду спортске хале Ајсберг, започео шампионат земље у уметничком клизању. На основу његових резултата биће формирана репрезентација која ће отићи на првенство Европе у Мађарској.

Своје учешће у првенству Русије потврдили су сви најјачи клизачи земље, осим светских и европских првака – пара Татјана Волосожар и Максим Трањков. У овој сезони они су освојили две етапе међународне серије Гран-при и постали други у финалу турнира. Тренерски штаб је донео одлуку да пропусти национално првенство, како би се концентрисао на припрему за првенство Европе и Олимпијске игре.

Хедлајнер руског првенства ће бити Јевгениј Пљушченко. Десесоструки шампион Русије, седмоструки шампион Европе, троструки шампион света представиће у сочију своје олимпијске програме. Истина, без обзира на све титуле, место на Играма за Пљушченка још није гранатовано. Клизач који је у новембру напунио 31 годину мора да докаже теренерима и навијачима да је у стању да се бори за злато. Конкуренцију му чине млади Артур Гачински и Максим Ковтун.

Занимљива борба ће се водити у женској појединачној конкуренцији. За награде и фактички за пласман на Олимпијаду претендује седам јаких клизачица одједном. Међу њима су Аделина Сотњикова и Јелизавета Туктамишева које су освојиле медаље на европском првенству, 15-годишња Јулија Липницка која је освојила сребрну медаљу на финалу Грн-прија у Јапану, коа и другопласирана на светском првенству 2012. Аљона Леонова.

У плесачким паровима лидери су познати. То су освајачи сребрне медаље на европском првенству Јелена Иљјиних и Никита Кацалапов и прваци Европе, освајачи бронзане медаље на светском првенству Јекатерина Боброва и Дмитриј Соловјов. Првенство Русије је једна од најважнијих етапа у припреми за Олимпијаду, сматра тренер клизача Александар Жулин.

- Планирамо на наступимо добро, у радном режиму. Веома желимо да достојно отклизамо, како бисмо се пласирали на Олимпијске игре и успешно бранили част наше земље.

Првенство ће се одвијати ка клизалишту на којем ће се за месец и по дана одржати олимпијска такмичења. За клизаче је то одлична могућност да пробају лед, истакао је председник федерације уметничког клизања Русије Александар Горшков.

- То ће бити већ последње тест такмичење на леду Ајсберга пред Олимпијске игре. После 7. јануара Олимпијски парк се затвара и спрема непосредно за Игре. Наравно, нашим спортистима ће битизанимљиво још једном да опробају лед овог клизалишта, атмосферу, ауру овог спортског објекта.

Према резултатима првенства Русије биће формиран тим који ће се средином јануара упутити на првенство Европе у Будимпешту. Већ на основу резултата првенства Старог Света биће одређен коначни састав руске репрезентације за Олимпијаду. На играма 2014. Русију ће представљати три спортска и плесачка пара, две представнице у женској појединачној конкуренцији и један учесник мушког турнира.

Светлана Калмикова,