Алтернативна извор енергије: ко су конкуренти нафте и гаса?

28-12-2013 10:55:13 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Земље у развоју су спремне да улажу више у „зелене" енергије него развијене. Према истраживању компаније Ернст и Јанг- у Европској унији, Аустралији и САД подршка владе енергетском сектору обновљивих извора је значајно смањена. Док се у Бразилу, Јужној
Африци, Турској, Тајланду, Чилеу, све више уложе у развој „зелене" енергије.

„Зелена " енергија као да губи популарност у развијеним земљама . Дуже време САД је била лидер у увођењу алтернативних извора енергије . Али, сада инвеститори радије улажу у развој шкриљаца, али не и у ветрењаче . А посебно не у експерименте, рецимо,у вези са производњом електричне енергије коришћењем фотосинтезе . У Аустралији,влада планира да укине недавно уведен порез на коришћење угљеника и загађење средине које је са тим у вези, а све под притиском индустријалаца .

У ЕУ, због кризе, становници су почели да изражавају незадовољство енергетском политиком. Европљани воле да и даље зависе од увоза нафте и гаса, али да при томе имају јефтине енергенте. Као резултат тога, у Европи су приморани да поново преговарају о условима субвенционисања произвођача обновљиве енергије, што је непривлачно за инвеститоре, рекао је председник Института за енергетику и финансије Владимир Фејгин .

Проблем је више у приступу. Обновљива енергија не би требало да се назива „алтернативном“. То је снижавање оптерећења на екологију, на рачун помоћи економији. Ако у некој држави готово стално сија сунце, грех је то не искористити, не као допунски, већ као основни извор енергије. Макар у овој фази техничког развоја човечанства, говори директор Института националне енергетике Сергеј Правосудов:

- Не постоји алтернативни извор који би био бољи од традиционалних. Има земаља где сунца сија по читаву годину и тамо је мање-више профитабилна сунчева енергија. Има и региона у приобалним пределима где стално дувају јаки веторви и тамо је добра политика изградње ветрењача. Али, ако се узму у обзир трошкови, традиционални извори енергије немају премца.

Ипак, слаба конкурентност соларних батерија није разлог да се прекине са истраживањима у том правцу. У државама Јужне Америке интензивно се ради на даљим разрадама.

У Русији, без обзира на велике резерве нафте и гаса, алтернативним изворима енергије се поклања све више пажње. У градовима се све чешће могу видети семафори који се самостално напајају енергијом из соларних батерија. На облама Белог мора гради се моћни парк ветрњача. Сунце, ветар и вода су, увек спремни да своју енергију поделе са човеком и требало би се чешће обраћати природним снагама.

Наталија Коваљенко,