Председник и премијер оценили рад владе

27-12-2013 07:26:33 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


За развој Русије, само нафта није довољна, потребне су и друге „тачке раста“- изјавио је 26. децембра председник Русије Владимир Путин на заседању владе, током којег је било речи о резултатима рада у 2013.години.

Резимирање резулттата је трајало два сата, а председник је рекао:

- Резултате сматрам добрим, али, наравно, могу бити још бољи. Понављам: влада има резерве, потенцијал није у потпуности реализован. Скренућу пажњу и на ту околност да најсложенији владин механизам постаје проточнији, мобилнији и демонстрира своју способност. Рачунам да ће сво позитивно искуство бити реализовано у конкретним делима и достизањима оних циљева које ми врло добро знамо.

У смислу примера радова извршне власти Владимир Путин је навео недавно постављање атомске подморнице „Александар Невски“ у стање бојевог дежурства. Председник је такође подвукао да светска коњунктура не иде на руку Русији. Неопходно је замислити се о унутрашњим факторима, у том сислу о смањивању неефикасних издатака, побољшавању инфраструктуре, финансијског система и пословне климе. И још једна ствар: власт мора бити отворена према људима и бизнису, уверен је председник.

Премијер Дмитриј Медведев је са своје стране изјавио да је читаве године, влада радила у смеру испуњавања задатака које је директно добила од шефа државе и додао:

- Само на јесењем заседању усвојено је 193 закона, од којих је 117 представила влада. Још 15 федералних закона, који су били усвојени након наших амндмана. Овај посао тражи снагу, пажњу, понекад носи и емотивни карактер. Хвала влади и Федералној скупштини за конструктивну сарадњу. Само тако би се требало радити.

Дневни ред је укључио и питање решавања проблема људи са инвалидитетом, односно ограниченим могућностима. Иако се много ради на решавању овог пробелма, још увек до 40% радно способних инвалида немају посао.

Важно питање о којем је говорио премијер Медведев је спровођење налога државне одбране за наредне три године:

- Из федералног буџета издвојена је значајна сума и неопходно је само реализовати наруџбине у сфери одбране, већ и формулисати све параметре. Почевши од цена и завршно са готовошћу и квалитетом технике и опреме за одбрану.

Такође, било је речи и о Федералном програму „Југ Русије", који је предвиђен за реализацију у периоду до 2020. Он ће покривати сфере у распону од инфраструктуре и социјалних установа, до модернизације здравства и образовања у савезном округу. За све ове сврхе из трезора је издвојено скоро 200 милијарди рубаља. Задатак је да се побољша економска ситуација и повећа пословна активност и инвестициона атрактивност региона.

Илија Харламов,