Налазите се на страници > Почетна > Спорт > Сочи-2014: допинг неће проћи

Сочи-2014: допинг неће проћи

26-12-2013 03:17:30 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руске лаборатирије су спремне да провере учеснике Олимпијских игара у Сочију на употребу допинга. Оне имају сву потребну опрему, стручњаци су добили акредитацију Светске антидопинг агенције. О томе како ће се вршити антидопинг контрола на Играма-2014. за Глас Русије говорили су експерти.

Припрема антидопинг служби пред Олимпијским играма у Сочију започела је пет година пре њиховог почетка. За то време руски стручњаци у области допинг-контроле радили су интензивно и марљиво са ресорним међународним организацијама.

Сада су контролне службе потпуно спремне за почетак провере спортиста, каже начелник одељења антидопинг подршке и међународне сарадње Министарства спорта Русије Наталија Желанова:

- У време Игара рад лабораторије ће осигуравати 76 водећих стручњака у датој области. Такође по препоруци ВАДА и МОК биће укључено у рад 16 експерата из других акредитованих лабораторија света.

Осим стручњака у лабораторији, непосредно у време одржавања Олимпијаде, радиће специјални допинг-инспектори и контролори, рекао је генерални директор Руске антидопинг агенције РУСАДА Рамил Хабриев:

- Припремили смо сто инспектора допинг-контроле, поред 50 инспектора које шаљемо да раде на Олимпијади. Овај тим је направљен од студената-ординатора два медицинска универзитета: то је Први Медицински институт Сеченов у Москви и Кубански медицински универзитет. Осим тога, припремљеноје још 400 шаперона који прате спровођење допинг-контроле. Уз то још 25 страних инспектора.

Страни експерти ће пратити квалитет обављања свих процедура. Они ће долазити у специјално изграђене нове зграде московске и сочинске антидопинг лабораторије. Оне су опремљене најсавременијом опремом која омогућава добијање најпрецизнијих резултата, истакла је Наталија Желанова. По њеним речима, рад ће омогућити достизање постављених циљева:

- То је јасна организација свих служби од инспектора допинг-контроле и шаперона до делатности лабораторије. Ово је главни задатак. И наравно борба да сви спортисти буду у једнаким условима.

Према резултатима рада лабораторија експерти ВАДА ће представити извештај до 1. априла 2014. године. Како је приметио Рамил Хабриев, за њега лично и његове колеге који треба да раде на Олимпијским играма у Сочију најбоља награда било би максимално ефикасно извршење читавог обима радова, а то је провера више од три хиљаде узорака, да се при томе не пронађе допинг код спортиста. Ипак, додао је експерт, док постоји спорт високих достигнућа, прекршаји су могући.

Григориј Малењин,