Божић у Шпанији – празник не за сваког

26-12-2013 11:07:08 | | Глас Русије, фото: © flickr.com/Cindy Strobel/cc-by/ vostok |


Шпанију ове године је дочекао гладан Божић. У условима финансијско-економске кризе све више Шпанаца мора да се обраћа мензама за сиромашне, истичу експерти. Међутим Божић у католичкој Шпанији је главни празник. Њега обично дочекују у породичном кругу за обилном трпезом. Ипак бедан положај становништва уноси своје корекције чак у јаке шпанске традиције.

Овогодишњи Божић у Шпанији називају једним од најтужнијих празника у читавој историји земље. Европска економска криза довела је до тога да више од три милиона становника ове земље мора да живи од 300 евра месечно. И то без обзира на саопштења да је у новембру у Шпанији број незапослених по први пут у последњих 17 година смањен, истина свега за 2,5 хиљаде људи. Док стални посао нема скоро 5 милиона Шпанаца, како тврде званични подаци. Незапосленост међу младима премашује 25%, што је највећи показатељ у ЕУ. Како би се бар некако помогло становништву добротворне организације Шпаније отварају мензе за сиромашне, бесплатна преноћишта и тушеве. Према речима једног од незапослених, таква помоћ је добродошла:

- Ја сам остао без посла. Немам ни средстава за живот, и морао сам да се обраћам за помоћ добротворним организацијама, захваљујући којима се храним и трудим се да одржавам личну хигијену.

Увођење мера строге штедње у ЕУ у циљу смањења дефицита државних буџета и државних дугова довело је до тога да око трећина деце у Шпанији живи у беди. О томе сведочи истраживање које је спровела католичка добротворна организација Каритас. То су пре свега деца у породицама где ниво прихода не премашује 60% минималне плате. Говори представник Каритаса Гиљермо Фернандез:

- Криза је лишила родитеље посла. На крају како би се сачувао кров над главом, породице морају да смањују трошкове за храну и куповину робе за основне потребе, а то се у првом реду одражава на деци.

Политика строге штедње је изазвала повећање пореза, смањење трошкова за социјално осигурање и исплате плата радницима на буџету.

У Шпанији акције противника строге штедње постају све масовније. Ипак протести за сада нису донели резултате. Експерти су уверени да Шпанци треба да прихвате чињеницу да ће актуална генерација 20-25-годишњих грађана живети горе него њихови родитељи

Александар Шишло,