Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Магија имена Калашњиков

Магија имена Калашњиков

25-12-2013 06:37:53 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Михаил Калашњиков није био само оружар: аутомат који је он направио у десетак земаља света постао је симбол оружја. Једноставност и поузданост конструкције учинили су АК најраспрострањенијим аутоматом. По неким оценама, укупни број произведених АК износи 12-15% свег стрељачког оружја свих система у свету.

Оружје ни од куда?

Једна од највећих загонетки Калашњикова јесу жескоки спорови о томе ко је у ствари смислио легендарни аутомат. Поуздано се може рећи да су на рад мајстора оружара највише утицали обрасци које су направили други конструктори – како совјетски, тако и страни. У конструкцији неких кључних чворова АК користе се успешна решења створена раније. Између осталог, од америчког карабина Garand преузет је сличан механизам затварања цеви. Али у целини конструкција АК је оргинална. На крају свака инжењерска разрада се ослања на неку постојећу базу.

Зато на питање о ауторству АК може да се одговори без размишљања: оружје је направио Михаил Калашњиков. Разуме се, уз подршку инжењера научно-истраживачог полигона стрељачког и минобацачког оружја (НИПСМВО) и касније Ковровское фабрике (конструктор Зајцев). У наоружање је после прераде и дораде био примљен други модел аутомата модела 1947. године. Његов званични индекс постао је 7,62мм аутомат Калашњикова АК и 7.62мм аутомат Калашњикова са склопивим кундаком АКС, намењен за десантне трупе. А толико популарна у свету ознака АК-47 званично у СССР никада се није користила.



У чему је тајна?

Историја оружја зна мноштво више или мање успешних образаца. Неке од њих можемо назвати чак генијалним, али ни један није тако популаран као АК. Несумињво, индустријски капацитети СССР, а касније масовни кинески извоз осигурали су широки ареал АК, али за легендарност то није довољно.

Главни узрок светског признања АК састоји се углавном у споју низа кључних црта:

- проста и незахтевна конструкција, која осигурава производњу у земљама са слабо развијеном индустријом,

просто руковање, једноставна обука састава са ниском квалификацијом и цивилних лица,

- принципијелно поуздана конструкција која смањује ризик испадања из строја приликом неодговарајућег коришћења и недовољне бриге, као и дуговечност коришћења.

Ова својства аутомата слажу се са ватреном моћи која је омогућила једном наоружаном сељаку да се одебрани од вода редовне пешадије. Раније је то било немогуће ни са пушком, ни са већином аутоматских пиштоља.

Одреди дојучерашњих цивила наружаних АК и гранатама одједном су постали реална сила. Западни свет је изгубио предност на пољу битке, пре свега гарантовану митраљезима и брзопотезном аритљеријом. Тако је аутомат Калашњикова постао главни инструмент и симбол деколонизације земаља трећег света. Захваљујући томе ван граница гвоздене завесе АК је добио имиџ „оружја лоших момака“.

Али предности конструкције аутомата су постале и главни проблем. Постепено је АК доспео у руке заиста лоших момака, поставши сигурно оружје у рукама принципијалних противника цивилизације, терориста, мафије. Пошто су борци за слободу дојучерашњих колонија нестали са сцене, главни корисници АК су постали одреди радикалних исламиста разне врсте. У ослобођеној Африци АК се претоворио у главно оружје полеменских ратова.

Између осталог, за то се не може кривити аутомат или његов творац. Михаил Калашњиков је правио АК за армију своје земље, која је у том тренутку преживела најстрашнији рат у својој историји. И оружје је испало управо такво какво је требало да буде: једноставно, поуздано и толико убојито да ученик који је до јуче седео у клупи после два дана тренинга може да крене са њим у бој и победи непријатеља.

Илија Крамник,