Путин: Недостаје јасности, одређености и конкретике

24-12-2013 11:17:16 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


23. децембра у Москви под председавањем Владимира Путина одржано је заједничко заседање Државног савета и председничке Комисије за мониторинг показатеља социјално-економског развоја земље, које је одредио шеф државе одмах после избора на највишу дужност и познати су под називом мајски укази из 2012. године.

У присуству чланова кабинета министара, руководства парламента, као и шефова региона, представника кремаљске администрације, војних структура и кључних друштвених удружења Владимри Путин је констатовао: послови у тој врло важној области не стоје најбоље.

У недавном Експозеу Федералном сабору председник је директно рекао да његови укази који имају стратешки каракте за државу, реализују се често врло лоше. По његовим речима, то се чини тако да изазива негативну реакцију у друштву или се уопште ништа не ради. Председник је истакао да је спровођење реформи отегнуто недопустиво дуго. То је било узрок низа оставки и примедби високим чиновницима. Ипак за сада није пошло за руком да се слика промени радикално, сматра Путин.

- Сви приоритетни правци нашег рада слабо су представљени у програмима који се реализују на сваком нивоу власти. Ми говоримо о приоритетима, али затим ови приоритети се не одражавају често у програмима министарстава и ресора, региона и државних компанија. Једно не треба да буде одвојено од другог, иначе неће бити резултата. Очигледно недостаје јасности, одређености и конкретике, етапних мапа пута у економији и бизнису.

Више пута за различите сфере социјално-економског развоја Владимир Путин је изјављивао да је ситуација тамо недопустива. На пример, тако стоје ствари са расељавњем људи из станова који се налазе у хаваријском стању, као и са издвајањем земљишта за породице са много деце. А ево како је председник окарактерисао ситуацију у образовању.

- Буџетски трошкови на образовање и њихов раст треба да буду праћени структурним променама. Много пута смо о томе говорили. Сви схватају, климају главом. Ради се недопсутиво мало. Потребно нам је реално повећање професионалног нивоа педагога и јачање материјалне базе школских установа.

Владимир Путин је констатовао да федерални и регионални органи власти предузимају ипак доста напора за реализацију председничких указа, и резултати рада постоје. Ипак, по речима председника, за сада се живот мало мења или споро мења набоље, на шта указују представници јавности.

- На један системски и чак хронични проблем бих хтео да скренем пажњу и ресора и владе у целини, и религиозних власти. И даље се понавља ситуација када је основни закон или документ усвојен, али ресорни акти, инструкције касне. На крају ствар стоји. Молим све да ове нормативне дугове затворе у најкраћем року.

Председник је овако формулисао задатке који и даље стоје пред државом: промена структуре економије, повећање њене ефикасности, и као резултат приметни раст квалитета стандарда већине руских грађана. Све то ће осигурати Русији такозвани интензивни пут развоја, који у последње време, између осталог и напорима лењих чиновника, наилази на велики број препрека.

Илија Харламов,