Москва ништа није обећала Кијеву, већ је притекла у помоћ

23-12-2013 10:04:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |

Русија помогла Украјини великим новчаним износом и јефтиним гасом


Сусрет руског и украјинског лидера у Москви ове недеље је био један од најважнијих догађаја ове године, који може да се назове ресетовањем билатералних односа.

Одлука Русије о издвајању Украјини кредита од 15 милијарди долара и смањење цене гаса скоро 1,5 пута није повезана ни с евромајданом, ни с преговорима о асоцијацији с ЕУ. То је изјавио председник РФ Владимир Путин приликом годишње конференције за штампу у четвртак, сутрадан после преговора с украјинским лидером Виктором Јануковичем. Путин је подвукао да је Русија одлучила да подржи Украјину пре свега зато, што су то братска земља, братски народ.

- Данас видимо да је Украјина у сложеној ситуацији – економској и политичкој. Ако кажемо да су то братски народ и братска земља, морамо да поступимо као блиски рођаци, те подржимо украјински народ у тој сложеној ситуацији. Уверавам, то је главни разлог одлучивања.

Ево какву је карактеристику Владимир Путин пружио везама две земље и даљим плановима ширења сарадње.

- Украјина је, без сумње, наш стратешки партнер и савезник. Нажалост, током две последње године смо имали смањење робног промета, те је настало време енергичних акција ради стварања услова за напредовање. У последње време су наши колеге у владама добро радили на важним правцима: енергетика, космос, авијација, бродоградња. Имамо све шансе да учврстимо нашу уговорно-правну базу, трговинско-економске односе.

Свакако, остали су и билатерални економски проблеми, али су Москва и Кијев знатно напредовали у многим аспектима, - каже председник Украјине Виктор Јанукович.

- Мере, које будемо предузели, квалитативно ће побољшати ситуацију у наредно време. У неким гранама потребно је да усвајамо кардиналне одлуке, читави низ нових производа и квалитета моћи ћемо да производимо заједно. То нам се исплати.

Украјински експерти су уверени: Русија је спасла Украјину од дефолта. Помоћ су обећали и ММФ, и ЕУ. Међутим, економска ситуација Кијева није могла да чека док се ова обећања Запада претворе у реални новац. Међутим, Москва ништа није обећала Кијеву, већ је притекла у помоћ.

Међутим, у Украјини не престају политичке страсти. Мајдан траје већ скоро месец дана. Људи, који су се окупили на тргу, нестрпљиво су чекали појединости преговора из Москве. Ускоро је постало јасно: у Царинску унију нико силом неће да увлачи Украјину. Тако је украјинска опозиција изгубила свој главни адут, који је омогућивао да оптужи власти за издају националних интереса.

Одржани сусрет лидера две земље је показао главно: Русија неће напустити Украјину у сложеној економској ситуацији. Уствари је Москва дала братској земљи време да размисли о путу, који би водио економској и политичкој стабилности. Правци су очигледни. На списку потписаних у Москви споразума, например, има стварање мешовитог предузећа за изградњу 80 авиона Антонов-124, које ће донети 13 милијарди профита. Јефтини руски гас отвара могућности за украјинску индустрију, стамбено- комуналну привреду и енергетику, обнављање економског раста и коришћење ресурса за модернизацију.

Татјана Голованова,