Запад се окреће од сиријске опозиције

23-12-2013 09:49:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На Западу почиње да преовлађује мишлење да је победа снага Сиријске војске најбољи од могућих сценарија за Сирију. Европска и америчка званична лица за сада још директно то не кажу, али постепено смањују помоћ сириским метежницима. Међутим, Дамаск плански испуњава услове споразума о уништвању свог хемијског арсенала. Русија му је обећала помоћ у осигурању безбедности тог процеса.

Русија ће пружити бродове својих војно-поморских снага ради осигурања безбедности транспортовања сиријског хемијског оружја из Латакије у једну од европских лука. Тамо ће отровне супстанце бити претоварене на специјално опремљене америчке бродове ради њихове ликвидације. О томе је почетком ове недеље испричао шеф руског МСП Сергеј Лавров. Нешто касније је заменик сталног представника Русије при Организацији за забрану хемијског оружја (ОЗХО) Василиј Титушкин саопштио да ће сиријски хемијски арсенал бити уништен близу обале Италије. Учешће руске ратне морнарице је неопходно да би се избегле провокације од стране екстремиста. Подсетимо, чим је у Женеви био постигнут споразум о ликвидацији сиријског хемијског оружја, радикали су обећали да ће сметати његовој реализацији. Међутим, однос према самим устаницима се на Западу постепено мења. Тамо већ отворено кажу да би победа Асада била право благо за Сирију. Пред микрофоном је експерт Института стратешких процена и анализа Сергеј Демиденко.

- Данас је очигледно за све да Башара Асада подржава већи део становништва, да у опзицији преовлађују радикални исламисти (то Запад посебно плаши). Да је фактички световна опозиција слаба, неспособна да преузме власт, ако падне режим Асада, она ништа неће моћи да супротстави исламистима. Такво је гледиште настало на основи анализе такве ситуације. У дипломатским и политичким круговима Запада је то мишљење давно циркулисало. Друга је ствар што оно данас фактички постаје званично.

Приликом недавног сусрета Пријатеља Сирије у Лондону представницима опозиције су јасно ставили на знање да на Западу више не сматрају оставку Асада неопходним условом нормализације ситуације. Напротив, сада његову победу смтрају најбољим од могућих сценарија. О томе је саопштила агенција Ројтерс, позивајући се на учеснике лондонских преговора. Иначе, ускоро после тога је представник стејт департмента Мари Харф демантовала то саопштење. Према њеним речима, САД и даље сматрају да Асад мора да оде, у прелазној влади за њега нема места. Међутим, тешко да изјава Храф одражава право расположење америчког руководства, - сматра шеф Савета за спољну и одбрамбену политику Федор Лукјанов.

- Сви реални амерички стручњаци данас говоре да је сваки сценарио победе опозиције гори од осталих. Ма какав да је Асад, при њему је Сирија била доста стабилна, можда ће опет бити. Ако му се дозволи победа, проблем у сваком случају може да буде одгођен. Међутим, на политичком нивоу то је немогуће рећи, јер онда није јасно чиме су се бавили у току неколико година.

Промени става земаља Запада је допринело и то, што су се у конфронтацији са Асадом истакле најрадикалније групације устаника. И то, у последње време оне ратују не само против владиних снага, већ и против умеренијих опозиционера. Например, недавно су исламисти запленили складишта оружја Сиријске слободне армије, после тога је лидер те структуре био приморан да побегне из земље. Зато су САД и Велика Британија објавиле о обустави испорука метежницима војне технике.

Илија Харламов,