Одговори Русије на савремене изазове

23-12-2013 08:44:19 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На конференцији за штампу председника Путина било је очигледно да је отприлике трећина питања била постављена не ради добијања информација, већ да би сасекла председника. С једне стране су били алузије или вређања (колико сте спремни да платите да би Кијев престао да гледа у правцу Европе? Зашто вам је важна критика западних вредности?)

С друге су стране били реални проблеми, чињенице, статистике. Рецимо, Путин одговара на питање о 15 милијарди кредита, који је Москва недавно пружила Украјини. Путин не помиње цивилизацијски избор, о бекству из Азије у Европу, како су то чинили чиновници ЕУ, који су учествовали у евромајдану. Он је максимално конкретан.

- У конјунктури тржишта према основним робним групама Украјина отприлике једнаку количину робе продаје и у Русију и у ЕУ, у износу негде око 17 милијарди долара. Међутим, структура тих робних токова је различита. Од 17 милијарди робе, коју Украјина продаје на руском тржишту, 7 одсто, а можда и више, то су машине и опрема, док у ЕУ продаје машине и опрему у износу само 2 милијарде, при продаји у ЕУ више од 5милијардиизноси вредност пољопривредне робе, намирница. Као спортиста-аматер могу да вам кажем: покрените мало мишиће, те ће све бити јасно.

Русија купује украјинске еврообвезнице у износу 15милијардедолара, сада ће се ове обвезнице продавати на берзи у Ирској. Испало је да су и Украјина, и Русија давно укључене у Европу: да је Ирска Европа сумња само онај, ко има слабу оцену не само из географије, већ и културологије. Еврообвезнице су један од најпоузданијих финансијских инструмената. Дакле, Русија ником ништа не поклања, само не оставља братску суседну земљу у невољи.

Према изјавама Путина, на савремене изазове Русија одговара стриктно и без веће галаме. У вези са размештањем америчке ПРО у Евроопи у Каљиниградској области за узврат могу се појавити ракете Искандер, Сноудена не користимо ради шпијунирања, али нећемо екстрадирати због сигурног строгог кажњавања, хулиганке из Pussy Riot и других агресивних група друштва опраштамо, али не оправдавамо.

Амнестија Ходорковског је испољавање исте уверености. Западна штампа, која често упоређује Ходорковског са Манделом, вероватно је заборавила највећи моменат у животу Манделе. Када су га саветодавци молили да не пружа амнестију бившим револуционарима и не пушта црнце на изборе у Јужној Африци, он је одбио да следе такве савете. Многи су питали: Шта ће бити? Онда је Мандела мирно одговорио: Ништа неће бити. Ништа страшно се заиста није десило.

Исто тако се може коментарисати и ослобођење Ходорковског. Ослобођен је човек, који је много шта скривио 1990-их година, али му је данас болесна мајка, зажелела се га породица. Шта ће бити? Ништа неће бити.

Дмитриј Бабич,