БиХ у децембру 1995 - приручник Пентагона за операцију у Босни

23-12-2013 09:33:43 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/legio09/cc-by-sa 3.0/ vosto |


Године 1995. већина војника америчког контингента у Босни и Хецеговини знали су о овој земљи само према вестима CNN . Још пре пребацивања америчких G.I. на Балкан, успео сам да добијем специјални џепни приручник, који је министарство одбране САД припремило за учеснике „Босанске операције“.

У квалитетном издању џепног приручника на 300 страна била је дата детаљна информација о бившој Југославији и нестабилној Босни. У предговору су аутори са поносом истицали, да је књига припремљена уз непосредно учешће обавештајних агенција САД – CIA и FBI и војне контраобавештајне службе. Приручник је састављен из два дела. У првом је дат географски, климатски, историјски и политички преглед. У другом делу, биле су конкретне препоруке војне и свакодневне тематике. Обратио сам пажњу, да су у приручник били укључени доста прецизни и исцрпни савети за све животне ситуације. Тако је, на пример, корисник приручника могао да сазна да 70-80% простора бивше Југославије чине планине и шуме. Скренута је пажња, да треба бити посебно обазрив на планинским путевима у јесен и зиму. Посебно је истакнут аутопут број један, који води од границе Аустрије до Албаније. Америчким војницима је такође речено, да у Босни и другим републикама бивше СФРЈ могу настати проблеми са везом. „Не треба очекивати да ће у свакој кући бити телефон. Пре рата је овде било лоше са телефонском везом. По завршетку је постало још горе.“ Приручник је садржао и историјску информацију, која је разјашњавала корен сукоба. Према мишљењу аутора, верска и културна нетрпељивост на Балкану постоји више стотина година. Она се толико укоренила у сваком народу, да ће још дуго времена утицати на међуљудске односе.

Амерички аутори су изнели и свој поглед на Други светски рат и борбу против фашизма на Балкану. Тако да је испало, да су се овде међусобно обрачунавали усташе и четници. Партизани маршала Тито су водили подривачку делатност и ометали немачке и италијанске фашисте да окупирају целу земљу. Никакве народноослободилачке борбе и борбе против фашизма, према мишљењу аутора, није било ни на помолу. Управо је у грађанском рату и погинуло 2 милиона људи.

А пошто је Пентагон одлично схватао, да се 40 хиљада размажених комфором америчких војника могу суочити са најнепредвидљивијим ситуацијама свакодневнице, посебно је издвојен део о комуникацији са локалним становништвом. Упозоравани су, како се сачувати од различитих обољења, инсеката и глодара. Није препоручено коришћење локалне воде и хране, посебно млека, морске и речне рибе, сировог поврћа.

У поглављу "Лична хигијена" посебно нестрпљивим војницима је препоручено обавезно коришћење презерватива. "Будите пажљиви – већина жена могу имати венеричка обољења". Далеко опаснија од нежељених контакта са продавачицама љубави била су у ствари минска поља, разбацана по целој Босни. Шест милиона мина и одсуство карте минских поља оденело је десетине живота војника и официра контингента НАТО. Живот је доказао, да и најдетаљнији приручник не може све да предвиди. Иако је џепно издање Босна и Херцеговина, у вредности преко шест милиона долара, добио сваки амерички G.I.