Галина Волчек: увек млада!

22-12-2013 12:34:17 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


19. децембра сва руска позоришна јавност и једноставно љубитељи позоришта искрено су честитали 80. рођендан Галини Волчек, лидеру легендарног московског позоришта Савременик. Њега воле и поштују не само у позоришној средини. Чак људе далеке од уметности она поткупљује својом мудрошћу и интелигенцијом, задивљује елеганцијом и, наравно, талентом – и редитељским и глумачким.

Галина Волчек традиционално одлази из Москве на свој рођендан, али овог пута је морала да направи изузетак: трупа је није пустила! Глумци Савременика приредили су за свог руководиоца веселу представу – са шалама, изненађењима, лутријом. Јер њихов лидер је млад и енергичан чак и у таквим озбиљним годинама. Ко би дао Галини Волчек те године? Она је иста таква неуморна као и у младости. Нешто пре јубилеја она је поставила нову представу – Игра у џин, према драми америчког аутора Доналда Ли Кобурна. Истина, сама Волчек тврди да је то предузела не ради сопственог јубилеја, већ ради великих глумаца Савременика – Лије Ахеџакове и Валетнина Гафта. Поставку је урадила после велике паузе: у последњој деценији Волчек је препуштала место маладима и чак предузимала озбиљне експерименте. Интереси позоришта су изнад личних амбиција, као да је говорила тиме Галина Волчек. А она сама има резерву креативних идеја, уверен је глумац Валентин Гафт који ради са Волчек више од 40 година.

- Галина Борисовна данас је испред многих врло популарних страних редитеља, који мешају приче једне са другима. Мени се чини да Галина Борисовна тако снажно осећа шта се дешава, да треба позвати многе режисере да то виде. Она је млада! Овде су разум, осећања, укус, мера, осећај времена! Она проживљава оно што се дешава са човеком данас и воде...

Савременик је позориште које је Галина Волчек са својим вршњацима правила, како се каже, од нуле. 1956. године дипломци Школе-студија МХАТ организовали су Студио младих глумаца. Од њега је рођен Савременик, на чије чело је стао Олег Јефремов, тада мад редитељ, касније звезда број један читавог руског позоришта. Он је и поверио Волчек први редитељски рад – Двоје на клацкалици према драми америчког писца Вилијама Гибсона. Представа је имала вртоглав успех и скоро 30 година је била на репертоару. Затим су биле сценске обраде романа Ивана Гончарова и немачког класика Ремарка: Обична прича и Три друга, била је поставка по Чеховљевој драми Три сестре. Ове предтаве Галине Волчек су надахнуле читаву позоришну престоницу. А многе и данас имају успех у програму: Стрма маршрута, Пигмалион... И ево сад Игра у џин, уочи јубилеја... Да ли је то поклон самој себи? – Галина Волчек размишља овако:

- Не знам да ли сам направила себи поклон или не? Ја не умем, нажалост, да се концентришем на моменте радости. Ја је осећам, али већ идем негде даље... Затим, за извесни број година кажем: о, тада сам била срежна... А тако – вечно кретање унапред.

Од 1972. године Галина Волчек је главни редитељ Савременика. Публика је навикла да види на тој суперпопуларној сцени читаву плејаду блиставих глумаца. И Волчек брижљиво пуни ту ризницу новим брилијантима и бисерима. На пример, једну од најбољих руских глумица данашњице, Чулпан Хаматову, она је видела једном не на филму или у позоришту, већ у телевизијској емисији где се није говорило о уметности. Али танани редитељски осећај јој је дошапунуо: ево ко је потребан Савременику! Мени је врло важно да васпитам смену, - каже Галина Волчек. – И глумаца, и редитеља, и сценографа... Како би Савременик био снажан, независно ко стане на његово чело после мене.

Карина Ивашко,