Совјетски спорт – бренд совјетске уметности

22-12-2013 12:29:09 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Soviet Art . Soviet Sport : у Лондону се отвара изложба посвећена совјетском спорту у совјетској уметности. Њени организатори су убеђени: уочи зимске Олимпијаде у Сочију, као и уочи унакрсне Године културе Русије и Велике Британије тема спорта изазваће велико интересовање код стране публике.

За то већ постоји потврда. Два дана пре отварања изложбе стручњаци британских музеја су позвали на предавање о таквом упечатљивом бренду у совјетској уметности као што је спорт. Колеге су се радо одазвале, између осталог представници галерије Тајт и Краљевске академије. Идеја за изложбу припада московском Инстиуту за руску реалистичну уметност, направљеном пре две године на основу приватне збирке бизнисмена и колекционара Алексеја Ананјева. Изложба у Лондону за нову структуру прво је искуство на међународној сцени, рекла је у интервјуу за Глас Русије координатор Надежда Степанова.

- Поред балета, позоришта и освајања космоса, спорт је заиста један од упечатљивих совјетских брендова. То је неодвојиви део совјетске уметности, зато што велики слој сликарских дела, графике, скулптуре, посебно ако говоримо о 20-им и 30-им годинама 20. века, посвећен је теми здравог духа у здравом телу. И размишљајући над темом управо за међународну изложбу, схватили смо да ова тема обједињава и јасна је свима.

Идеју је подржала и аукцијска кућа Сотбис, која је партнер Института руске реалистичне уметности. Између осталог, презентације лондонске изложбе дан пре њеног званичног отварања биће одржане у вили чувене аукцијске куће. Британска публика ће видети 40 радова совјетских мајстора, посвећених спорту и спортским достигнућима, рекла је Надежда Степанова.

- Међу именима познатим најширој публици је Александар Дејнека. Ми возимо његову графику, познату скицу за слику Купачи. Возимо нашу налсовну слику која се појавила сада у Лондону на свим постерима, најавама, чак у аутубусима: то је платно Сергеја Лучишкина – Парада на стадиону Динамо. И не само ову слику. биће представљена три платна и графика Виктора Попкова: то име је велико и за нас и сада већ и за Европу.

Екпозиција за изложбу Soviet Art . Soviet Sport има преко 60 дела, између осталог из московском центра РОСИЗО и петербуршког Руског музеја. Али било је тешко возити у Лондон музејске раритете из државних колекција. У пуном обиму јединствен спортски одабир ће бити представљен у Москви од фебруара до маја 2014. Бисери експозције треба да стигну из Курске сликарске галерије Александар Дејнека – из завичаја уметника који је опевао лепоту и силу здравог, хармонично развијеног и усресређеног на спортска достигнућа човека. Чувени мозаик Скијаши, слике и графички радови посвећени фудбалу, хокеју, тенису – чини се мајстор није занемарио ни један популаран вид спорта! Сам Дејнека је објаснио то овако: Спорт има величанствену особину: он се уклапа у разноврсне оквире уметности. Као тема је неисцрпан, јер је демократичан и популаран. Спорт има разне нијансе осећања: он је лирски, он је узбуђен. У њему је много оптимизма. И у њему је херојско начело.

Карина ИВашко,