Дрога не решава старе проблеме, само ствара нове

22-12-2013 11:11:48 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Недавна легализација марихуане у Уругвају је изазвала нови талас дискусија о целисходности такве одлуке. Уствари легализација лаке дроге у Уругвају може се сматрати епохалним догађајем. Први пут држава дозвољава и узима под своју контролу читав тај сегмент, од увоза све до извоза, а да не говоримо о усевима, узгајивању, берби, преради, куповини, чувању, продаји и ширењу.

Међутим, Уругвај, безусловно, није први субјекат међународног права, где су либертаријанске идеје наишле на обожаваоце у властима. Може да се тврди о светској тенденцији, каже шеф оделења Средње и Централне Азије Института земаља ЗНД Андреј Грозин.

- У свету сада долази до легализације лаке дроге – пре свега марихуане. С једне стране, то је доста неочекивана појава, у сваком случају за ЕУ, јер су евробирократи покушавали да сузбију тај процес. Међутим, клатно је кренуло у супротном смеру. И разговори су почели другачији. Легализација лаке дроге је постала својеврсна тенденција.

Тенденција, који истичу експерти, безазлена је само на први поглед. Међутим, лака дрога (као и иначе дрога) то је најкраћи пут у пакао, одакле се не може вратити, - сматра председник Руског удружења друштвеног здравља, професор, кандидат медицинских наука Андреј Демин.

- Мислим да сасвим исправну политику спроводе оне земље, које забрањују дрогу и прогањају произвођаче и продаваче. Међутим, увек има огроман број потрошача. То је доживотно оболење: чак ако је човек ушао у ремисију, он мора да буде доживотно контролисан. Нажалост, то многи не знају. Чак легална дрога, у коју спадају алкохол и дуван, имају својство да мењају људску психу. Уствари, то је неизлечива болест мозга. Нажалост, данас наука нам ништа не може да предложи. Ефикасност рехабилитационих акција износи 3 одсто, то спада у радијус статистичке грешке.

Између осталог, проблему легализације лаке дроге (као и другим дискусионим проблемима) треба прићи с питањем за кога је то уносно? Испада да није реч о корисницима. Андреј Грозин сматра:

- Процес легализације лаке дроге је интересантан за произвођаче те дроге. Данас је тржиште дроге презасићено због ситуације у Авганистану. Дроге има толико да црно тржиште није у стању да преради ову масу. У случају ако се прошири легално или бар полулегално тржиште марихуане и хашиша, продаје ће се повећати. Произвођачи ће се обогатити. То може да се исплати и за оне сегменте светске економије, који сервисирају производњу, транзит и употребу дроге. Односно, легализација лаке дроге не само да ће олакшати живот наркобарона, већ и неких компанија, финансијскеих структура, које паразитирају на том бизнису, а које се при томе налазе у сфери апсолутно легалне економије.

Сергеј Дуз,