Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Ловци на старине

Ловци на старине

22-12-2013 11:53:58 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/mrgeebee/сс-by-nc-sa 3.0/ v |


Сиријски хришћански град Малула поново се налази под контролом исламиста. Пре две недеље они су заробили 12 монахиња које до данас држе у суседном граду Јабруд. А на Интернету су се појавили предлози о продаји сиријских старина из Малуле. Тако терористи Џабхат ан-Нусре зарађују себи за живот.

Без обзира на борбе, експлозије и отете монахиње, у древном хришћанском граду Малули и даље звоне звона.

То је практично једино подсећање на миран живот у малом граду. Почетком децембра Малулу су поново заузели исламисти, борци покрета Џабхат ан-Нусра. Без обзира на обећања да неће наудити становницима града и светим местима, исламисти су узели у заробљеништво 12 монахиња које и даље држе у суседном граду Јабруд. Сада се испоставља да поштовање према хришћанским светим местима није ништа друго до мит. Ових дана либански лист Ал-Ахбар је саопштио да су на Интернету били изложени за продају древни крстови, црквени предмети и статуе из Малуле. Посредници који раде у име екстремиста Ан-Нусре и Исламске државе Ирака и Леванта траже богате купце. Отимање сиријских старина траје већ трећу годину и велики светски музеји су већ саставили црвени списак сиријских артефаката који могу случајно да се појаве на тржишту. Говори Шила Кенби, координатор музеја исламске уметности Метрополитан у Њујорку.

- Сви артефакти који могу да се одвезу и превезу подвргнути су опасности. Посебно мањи предмети: црквени предмети у украси, стакло и радови са емајлом.

О пљачкању Малуле, као и села Палмира и на десетине музеја у сиријским градовима добро је обавештен и УНЕСКО. У септембру генерални секретар УНЕСКА Ирина бокова је размотрила ову тему са Лахдаром Брахимије, специјалним представником УН за Сирију. Бокова је истакла да свет мора да делује већ данас ради спасења сиријског наслеђа, пошто сутра може да буде прекасно.

- Питање није да ли ми треба да се бавимо хуманитарном кризом или да бранимо сиријско наслеђе. За нас то није питање избора. Заштита историјског наслеђа и јесте део решавања хуманитарне катастрофе у Сирији.

Али док високи представници УН и министри културе разматрају узнемиравајућу ситауцију у Сирији, из Малуле и даље се одвозе непроцењиве иконе, древне сатуе и крстови. Манастири свете Текле и светих мученика Сергија и Ваха подвргнути су гађању. У пуној мери штета нанета сиријском историјском наслеђу моћи ће да буде процењена тек кад утихне канонада.

Ксенија Светлова,